Europese Unie

EU-commissie: Brussel moet journalisten controleren

Servaas door Servaas van der Laan

Journalisten in landen van de Europese Unie (EU) moeten aan banden worden gelegd door in Brussel opgestelde regels. Journalisten die zich niet aan de regels houden, moeten uit hun ambt kunnen worden gezet.

Hiervoor pleit de High Level Group on Media Freedom and Pluralism in een rapport over persregulering in de EU.

De commissie werd in 2011 door eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) opgericht om de Europese Commissie te adviseren over 'mediavrijheid en diversiteit'.

Straffen

De commissie wil dat alle EU-landen een orgaan krijgen dat journalisten die over de schreef gaan, kan beboeten, schorsen of zelfs uit het ambt kan ontslaan.

De regels waaraan de journalisten zich moeten houden, worden opgesteld in Brussel 'om de Europese waarden te kunnen garanderen'.

Cameron

Het rapport was ook kritisch over de Britse premier David Cameron omdat die weigerde om de aanbevelingen uit het Leveson-rapport over te nemen om een onafhankelijke controlecommissie voor de Britse pers in het leven te roepen.

Cameron zal woensdag in een toespraak bekendmaken dat Groot-Brittannië meer bevoegdheden vanuit Brussel terug naar Londen wil halen.

EU-commissie: Brussel moet journalisten controleren

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

95 reacties

 • 0 0

  Intellectueel wellicht interessant maar practisch erg onverstandig.
  Belangrijker is wat Mevrouw Kroes hiervan vindt, dat wordt helaas niet vermeld.

 • 0 0

  Wat een hele enge gedachten hebben deze mensen. Ze gedragen zich echt als een stel dictators. Ze willen dus gewoon de persvrijheid aan banden leggen.
  De EUSSR wil ook alle lidstaten het "Berufsbeamtengesetz" weer gaan invoeren zodat journalisten een "berufsverbot" kunnen krijgen. Jammer dat dat niet geldt voor de politici zelf.

  Dit zijn hele foute en enge ideeen van de EUSSR.

 • 0 0

  Dit zagen we aankomen.

 • 0 0

  Het begint nu echt groteske vormen aan te nemen. Europese waarden waarborgen? Is in het nog democratische Europa de persvrijheid niet een hele belangrijke waarde? Uit de EU. Direct!

 • 0 0

  Let op, als wij niet heel goed oppassen gaan wij de totaal verkeerde kant op. Zo mag het gewoon niet gaan gebeuren.