Europese Unie

Wilders: Nederland niet eurofieler, grootste deel bleef thuis

Servaas door Servaas van der Laan

De grote nederlaag van de PVV betekent niet dat Nederland eurofieler is geworden. De lage opkomst is de oorzaak van het verlies van PVV.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd in een reactie op de definitieve exitpoll.

D66 grootste

In die uitslag zakte de PVV terug naar 3 zetels. D66 lijkt voor het eerst in de geschiedenis de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement te worden.

Geert Wilders is daar niet van onder de indruk. 'Zeker 65 procent van de PVV-kiezers is thuisgebleven,' zei Wilders. 'Dat kan in ieder geval niet tot de conclusie leiden dat Nederland eurofieler is geworden, want twee op de drie kiezers zijn thuisgebleven,' zei Wilders die verder geen vragen wilde beantwoorden.

Keihard gevochten

Lijsttrekker Marcel de Graaff zei dat de PVV 'keihard heeft gevochten'. 'Dat was nodig, want wat hebben ze het ons moeilijk gemaakt,' zei hij.

Verder feliciteerde het tweetal D66, 50Plus, Partij voor de Dieren en SP met hun overwinning en zeiden ze te hopen dat er zondag nog een vierde zetel bij komt voor de PVV.

Wilders: Nederland niet eurofieler, grootste deel bleef thuis

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

43 reacties

 • 19 6

  En waarom bleef 65% van de PVV-stemmer thuis? Nu was toch de mogelijkheid om voor of tegen de EU te stemmen?

 • 9 2

  Ja, van je vrienden moet je het hebben...

 • 10 5

  @ Elbouayadi

  Thuisblijven, ongeldig of tegen stemmen waren de opties om je ongenoegen te laten blijken.

  Thuisblijven is het makkelijkst. Dat heeft dan ook tweederde van de stemgerechtigden gedaan, waarvan een deel uit protest. Ik heb mijn vrouw tegen laten stemmen (voor mij dus ook wel makkelijk).

 • 29 1

  je moet niet kankeren op de EU en vervolgens niet gebruik maken van je stemrecht door thuis te blijven

 • 8 21

  Max Braun,
  Wat bereik je dan door niet te stemmen? Helemaal niets! Niemand die het er morgen nog over heeft, het enige dat telt is dat de D66 de grootste is.

  En als je (zogenaamd 65%) niet eens 10 minuten over hebt voor de toekomst van je land verdien je niet beter. Niet dat het mij wat uitmaakt, ik heb gewoon pro-EU op de D66 gestemd.