Nederland

Amerikaanse president aangekomen in Nederland

door Administrator

De Amerikaanse president George W. en zijn vrouw Laura zijn aangekomen in Nederland. Rond 19.15 uur landde de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, op Maastricht-Aachen Airport. De president werd ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Clifford M. Sobel.

Na een kort welkom op het vliegveld werden de Amerikaanse president en zijn vrouw met limousines naar hotel Chateau St. Gerlach gebracht in het Limburgse Houthem. Buiten de hekken van het vliegveld hadden zich ongeveer honderd mensen verzameld om de aankomst van het presidentieel vliegtuig te zien.

Van het kleine groepje 'lawaaidemonstranten', dat toestemming had om op het vliegveld tegen de komst van Bush te protesteren, heeft de president niets gemerkt. De actievoerders stonden te ver van de landingsbaan. Toch noemde een initiatiefnemer de lawaaiactie geslaagd.

Gesprek
Minister Bot had later op de avond nog een gesprek met zijn Amerikaanse collega, minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die ook is meegereisd. Zondagochtend ontbijt premier Jan Peter Balkenende met de president.

Rond tien uur begint zondag de herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, de reden van het bezoek van Bush. Daarbij zal ook koningin Beatrix aanwezig zijn. Op de begraafplaats liggen ruim 8.000 Amerikaanse militairen begraven, die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onrustig
In Nederland werd zaterdag op enkele plekken gedemonstreerd tegen de komst van Bush. In Amsterdam gingen enkele honderden mensen de straat op en ook in Maastricht was het onrustig. De protesten richtten zich vooral tegen het Irakbeleid van de Amerikaanse president (lees Protesten tegen komst Amerikaanse president).

Lees ook het commentaar van Elsevier Vrijheid.

0 reacties