Nederland

Verdonk: Cijfers eerwraak 'zorgwekkend'

door Administrator

Eerwraak mondt in bijna de helft van de situaties uit in geweld, en heeft in bijna 15 procent een dodelijke afloop. Dat heeft VVD-minister Rita Verdonk (Integratie) bekendgemaakt. Zij noemt de omvang van eerwraak 'zorgwekkend' en kondigt maatregelen aan om eerwraak strenger aan te pakken.

Verdonk schrijft dit maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij baseert haar bevindingen op onderzoek van de politie Haaglanden en Zuid Holland-Zuid. Deze korpsen onderzoeken sinds oktober de omvang en soorten van eerwraak.

Bij eerwraak wordt een familielid gestraft voor het beschamen van de familie. De slachtoffers zijn dikwijls vrouwen, maar soms ook mannen.

Protest tegen eerwraak na moord op Turkse vrouw in Zaandam in maart van dit jaar
Protest na eerwraak-moord op Turkse vrouw

Dodelijke afloop
Tussen oktober 2004 en maart 2005 speelde in 79 zaken de familie-eer een rol. Bij elf daarvan was er een dodelijke afloop, in 26 zaken was er sprake van geweld en in ongeveer dertig zaken werden mensen bedreigd met fysiek geweld of geestelijk onder druk gezet.

Van de 79 zaken speelde 43 procent zich af in Turkse families. In de andere gevallen ging het om Afghaanse, Kosovaarse, Iraakse, Marokkaanse, Colombiaanse en Antilliaanse families in Nederland.

In Elsevier zei hoofdinspecteur Willem Timmer eerder dit jaar dat door tijdige interventie jaarlijks vijftien moorden uit eerwraak worden voorkomen (lees het artikel 'Politie voorkwam driehonderd gevallen van eerwraak').

Noodplaatsen
De Tweede Kamer dringt al langer aan op maatregelen. Verdonk komt hieraan nu tegemoet. Zij kondigt een protocol aan zodat de vrouwenopvang, politie en het Openbaar Ministerie effectiever kunnen omgaan met eerwraak. Daarnaast moeten er eind dit jaar genoeg noodplaatsen zijn voor opvang van vrouwen in een acute geweldssituatie.

Verder trekt de minister 200.000 euro uit om allochtonen meer te betrekken bij de aanpak van eerwraak.

33 reacties

 • 0 0

  En? Wat gaan we nu echt doen Mevrouw?

 • 0 0

  Ik geloof niet dat erewraak iets is wat ook niet in onze spruitjeskultuur voorkomt.
  Verder vind ik mevrouw Verdonk zelf ook bedreigend.
  Sterker nog, ik vind haar een schrijftafelmoordenares.
  Het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen.

 • 0 0

  Amerikanen en Jodenhater Berkmann ten spijt, moet paal en perk gesteld worden aan deze achterlijke barbarencultuur. Zoiets kon in de middeleeuwen in de bedoeienententen bekokstoofd worden. Het meest belachelijke is het motief: eergevoel, terwijl dit soort moslimgebruik niets anders is dan laaghartige terreur op de familieleden.
  De eer en het fatsoen in onze moderne wordt beklad met dit barbarisme.
  Dus, excellentie, graag zeer hard aanpakken en zo mogelijk deze mensen terugsturen naar hun rotsblokken.

 • 0 0

  Beste Jacob

  Ik ben geen amerikanenhater en ik ben geen jodenhater.
  Zou je SVP met deze demonisatie willen stoppen.
  je lijkt wel een LPF'er.

 • 0 0

  Alzheimerhater inmiddels ook?