Nederland

Staatsgevaarlijke imam mag toch blijven

door Administrator

Imam Eisha Bersham van de Eindhovense Al Fourkaan-moskee mag toch in Nederland verblijven, al draagt hij de radicale islam uit en classificeert de AIVD hem als staatsgevaarlijk.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Daarmee vernietigt rechtbankvoorzitter W.J. van Bennekom een besluit van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD), die de man als ongewenste vreemdeling het land uit wilde zetten.

De extremistische imam, een Bosniër, gaf religieuze leiding aan een moskee waar in ieder geval enkele jonge Marokkanen dusdanig radicaliseerden dat ze zich in 2002 aan de grens met Kashmir meldden om mee te vechten met islamitische rebellen daar. De twee werden doodgeschoten door Indiase grenswachten.

Voedingsbodem
De moskee is dan ook 'voedingsbodem' geweest voor de 'jihad', zo concludeerde de AIVD, die stelt dat de Sudanese imam een gevaar is voor de nationale veiligheid. Onderzoek en bevindingen van de inlichtingendienst zijn geheim, maar de rechtbank kreeg wel inzage in de stukken.

Hoewel de moskee jarenlang bekendstond als broeinest van moslimextremisme en terreurplannen, is volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond dat de werkzame imam actief betrokken is geweest bij het radicaliseren va de moslimjeugd in zijn moskee.

In het oordeel uit de rechtbank ook felle kritiek op Verdonk. De minister mag niet zomaar vreemdelingen uitzetten, alleen omdat ze door de AIVD als staatsgevaarlijk worden aangemerkt. Ook vraagt de rechtbank zich hardop af of ongewenstverklaring niet een te zware maatregel is waar het gaat om de bescherming van de nationale veiligheid.

Verdonk zet imam onterecht uit (video Zoom.in)

Door Bas Benneker

 

 

 • Abonneer u op de gratis dagelijkse nieuwsbrief van elsevier.nl
 • Doe Elseviers nieuwsquiz met zeven vragen over de afgelopen week

Tags

45 reacties

 • 0 0

  Mijn gelijk is nu echt bewezen dat de rechterlijke macht in handen van een stelletje linkse radicallen is.Onbegrijpelijk dat het mogelijk is dat justitie elke keer maar weer alles terug draait als het om een allochtoon gaat nog nooit gehoord dat het in het belang van de burger gebeurd ik vindt dat justitie hellemaal doorgelicht moet worden en niet alleen de ambtenaren.Te beginnen met wat er nu inden haag zit met verdonk voorop want zij had alang een wet moeten maken dat dit verboden maakt.Iedereen van buiten de EU mogen wij het land wijgeren alleeen als het om moslims gaat zijn ze laf ik denk dat ze gewoon of curupt zijn of bang voor de moslims andres kan ik het niet verklaren in elk eu land zijn de wetten aangepast behalve hier rara hoe kan dat BOS en HALSEMA
  eigenlijkzouden we die als ongewenste persoon het land uit moeten kunnen zetten.STEM WILDERS

 • 0 0

  Rechters en advocaten zijn vaak opgegroeid in ivoren torens, hebben altijd een goed en zorgeloos leventje gehad, hebben van de rauwe realiteit zelden benul, maar menen wel in hun vergaande arrogantie te weten(linkse ideologie) wat goed voor u is. Ook hangt men nogal aan het linkse cultuurrelativisme en aldoende heeft men de blinddoek voor een hoofddoek verruilt. Het is een schande!

 • 0 0

  Graag zou ik een achtergrondartikel willen lezen dat de geschiedenis van die twee jongens nog eens vertelt. Laat daarin de berichtgeving ook een prominente rol spelen. Hoe in eerste instantie sprake was van twee Nederlands toeristen, hoe - toen bleek dat het twee Nederlands-Marokkaanse jongens betrof - de media hun stellingen betrokken ('het waren écht toeristen, écht', 'het waren zulke lieve jongens, heus') en hoe - toen bleek dat de jongens wel waren veranderd in gewelddadige fundamentalistische moslims - jouralisten over elkaar buitelden om te tonen hoe verschrikkelijk hun jeugd was geweest.

 • 0 0

  Als iemand als "staatsgevaarlijk" wordt aangemerkt lijkt mij dit juist de beste reden om diegene uit dit land te weren! Helaas, niet in ons land. Wat zou voor deze (ongetwijfeld van Linkse signatuur) rechter wél een argument zijn om iemand te weren?
  Het ergste is nog: deze uitspraak verbaasd mij (en vermoedelijk vele anderen) niet eens meer.
  Justitie in handen van de linkse kliek; softer kunnen we het niet maken, wel belachelijker.

 • 0 0

  Ons land is een schuilplaats voor criminelen en
  misdadigers tegen de mensheid.
  Ga vooral zo door om je eigen land onleefbaar te maken. Met de komende verkiezingen je eigen graf graven en de regenten het koord leveren om je
  op te laten knopen!!! Blijven mopperen in eigen kring
  en het lekker voort laten sudderen!!!