Nederland

Columnist Ebru Umar mishandeld om kritiek islam

door Administrator

Columniste Ebru Umar is vrijdag voor haar huis in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes mishandeld door twee Marokkaanse jongens. Umar, die bekend werd door haar columns op de website van Theo van Gogh, heeft aangifte gedaan.

Dat schrijft De Telegraaf zondag. De Marokkaanse jongens, die Umar hadden herkend, volgden de 35-jarige Amsterdamse van Turkse afkomst naar haar huis. Umar probeerde de jongens vergeefs van zich af te schudden. Voor haar huis gaven ze haar een vuistslag in het gezicht, waardoor ze tegen de muur viel.

Ebru Umar
Ebru Umar was bevriend met Theo van Gogh

Van Gogh
In november, een jaar na de moord op Theo van Gogh, nam Umar de column van Van Gogh in dagblad Metro over. Deze column was na de dood van Van Gogh door de redactie een jaar lang leeg gehouden. Net als haar voorganger neemt Umar geen blad voor de mond in haar columns. Ze was ook persoonlijk bevriend met Van Gogh.

Ze neemt regelmatig deel aan debatten over de multiculturele samenleving en krijgt zowel kritiek als lof voor de manier waarop ze de misstanden binnen de islam aankaart. Tijdens een discussiebijeenkomst in 2004 in Utrecht eiste een deelneemster met een hoofddoek respect voor haar geloof. ‘Ik respecteer je niet,’ antwoordde Umar.

Uitbarsting
De Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) zei eerder dit jaar dat hij zich zorgen maakt over de problemen met allochtonen in zijn stad. Er is volgens hem een 'onderhuids gevoel is, waarbij slechts kleine dingen nodig zijn om het tot een uitbarsting te laten komen' (lees Cohen: Onrust in de stad, uitbarsting dreigt).

De vier grote steden krijgen de komende twee jaar 5 miljoen euro extra om problemen met Marokkaanse jongeren op te lossen. De daaropvolgende jaren krijgen de steden structureel 6 miljoen van het Rijk (lees Extra geld voor aanpak Marokkaanse jongeren).

Lees het Elsevier-commentaar Meer geld voor allochtone probleemjeugd is niet de oplossing

Door Ingrid van der Chijs

Schrijfster Ebru Umar mishandeld (video Zoom.in)

54 reacties

 • 0 0

  Mag ik even fijntjes opmerken dat er honderdduizenden van die islambeleavers
  zich in de pvda genesteld hebben en wel op verzoek van die partij.
  Opeens herinnerd Bos zich zijn opvoeding waarin naastenliefde een hele grote rol speelde en hij is er van overtuigd dat er met moslims best te debatteren valt over vrouwenemancipatie, acceptatie van homo,s en normen en waarden en integratie in de Nederlandse maatschappij.
  Dat incident met Umar bewijst dat Bos beter moet weten, nog sterker, mocht hij denken moslims te kunnen reformeren, dan belazert hij sowieso de traditionele pvda achterban die niets zal willen hebben met moslims die een achterlijke moslimstaat willen invoeren.
  Want 1 ding is zeker, met moslims valt niet te discusieeren.
  Ze hebben altijd gelijk, dat blijkt.

 • 0 0

  Het is weer zover je moet en mag je er niet over opwinden dat die kwajongens een vrouw in mekaar timmeren het is'dan ook stemvee van de PvdA en daar moet je voor buigen, want in het huis van de gast mag dat tegenwoordig allemaal.
  60 jaar geleden kreeg je de kogel als je voor je mening uitkwam en dat is nu bijna ook weer het geval. Nederland let op Uw saeck

 • 0 0

  Zielige stumpers zijn het toch die marokkies in amsterdam en eigenlijk overal.
  Flinke jongens joh een vrouw alleen in elkaar slaan en zelf nog geen moskee van binnen gezien waarschijnlijk,een jongen doodsteken voor een mp3 speler en nog meer en nog meer,heeft niks met islam te maken of je geloof verdedigen,gewoon loosers die niks willen niks kunnen en gevangen zitten in een mislukte cultuur van dat de man het bepaald.
  Het zal nooit wat worden met jullie.

 • 0 0

  en over 2 weken viert nederland weer super scheinheilig de Vrijheid.
  Dat de rek daar nog niet uit is,wat eenn farce

 • 0 0

  Gelijk het Nederlandse paspoort innemen en met enkeltje Marokko op het vliegtuig zetten. Dat is de ENIGE taal waar luitjes als deze naar luisteren.