Nederland

Amsterdam wil sluiten homohuwelijk verplichten

door Bas Benneker

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogen niet weigeren om homohuwelijken te sluiten op grond van gewetensbezwaren, zoals de komende coalitiepartijen in hun regeerakkoord willen.

Vice-fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD Robert Flos zal woensdag een motie van die strekking indienen. Tegen Elsevier.nl zegt hij te rekenen op 'een zeer ruime meerderheid, zeker 37 van de 45 raadszetels', voor zijn voorstel, dat een reactie is op de plannen van CDA, PvdA en ChristenUnie om gewetensbezwaarde ambtenaren het recht te geven een homohuwelijk niet te sluiten.

Conflict
'Echt onzin,' vindt Robert Flos het kabinetsvoornemen, 'dat is hetzelfde als dat een ambtenaar zou weigeren een huwelijk tussen moslims te voltrekken op basis van zijn geloof. Dat kan gewoon niet.' Flos wil daarom dat toekomstige en huidige ambtenaren van de burgerlijke stand zich expliciet bereid verklaren om ook homohuwelijken te voltrekken.

In het regeerakkoord schrijven CDA, PvdA en ChristenUnie dat gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand zich altijd moeten kunnen laten vervangen, zolang in iedere gemeente maar een homohuwelijk mogelijk blijft. Ontstaan er problemen, dan willen de partijen gewetensbezwaarde ambtenaren wettelijk beschermen. 

In dat geval komt de gemeente Amsterdam door de motie-Flos in conflict met het kabinet. 'Als de regering het recht op gewetensbezwaren wettelijk vastlegt, dan hebben we inderdaad een probleem,' geeft Flos toe, 'daarom zullen we het Amsterdamse College ook vragen in ieder geval te lobbyen voor gemeentelijke autonomie in deze kwestie.'

Tags

19 reacties

 • 0 0

  Nou, of dat nou helemaal nodig is weet ik ook niet. Er zijn toch vast en zeker wel genoeg ambtenaren die het huwelijk wel willen sluiten?
  Waarom moet je het dan bij degenen die het niet willen doen door de strot duwen?

  Het is ongelooflijk kortzichtig om het niet te willen doen, maar dat mag toch? In ons hypertolerante landje krijgt kortzichtigheid doorgaans alle ruimte. Vooral als die kortzichtigheid zich beroept op een niet-westerse religie.

  Als het nou echt een beperking zou zijn voor homo's om te kunnen trouwen, maar dat lijkt me niet. Gewoon inventariseren onder je ambtenaren wie wel homo's wil trouwen, wie absoluut niet en wie alleen in geval van nood, een lijstje op het prikbord en klaar alweer.

 • 0 0

  Hebben die Cohen-softies nu echt niets beters te doen dan zich druk maken over dergelijke onzin? Laten ze eerst eens doen wat ze moeten doen en dat is bijvoorbeeld die stad weer eens een beetje leefbaar maken, die achterlijke en geldverslindende deelraden afschaffen, die bijstandstrekkers aan het werk zetten enz.enz. Maar ja, slapjanus C. moet de boel bijelkaar houden en vooral veel thee drinken. Dat is het niveau van de gemiddelde regeerder.

 • 0 0

  William: Het gaat er niet om dat een ambtenaar iets door de strot wordt geduwd. Ambtenaren (ik ben er zelf ook een, hoor) moeten gewoon hun werk doen en hun persoonlijk voor- en afkeuren thuis laten. Anders is het hek van de dam. Want dan mag straks ook een streng katholieke ambtenaar weigeren om een huwelijk te sluiten van mensen die al eens gescheiden zijn of al hebben samengewoond. En dan mag zelfs een ambtenaar die een bepaalde rassentheorie aanhangt weigeren om een gemengd huwelijk te sluiten. Al geloof ik dat dan opeens iedereen, inclusief jij William, zou zeggen dat zoiets natuurlijk niet kan. Waarom dan wel een uitzondering maken voor ambtenaren met een afkeer van homo's? Beetje hypocriet, nietwaar?

  En wat geldt voor trouw-ambtenaren moet natuurlijk ook voor anderen gelden. Dan moet eigenlijk iedereen in zijn werk naar eigen geweten kunnen bepalen wat hij wel en niet doet. Tja, dat zou me een lekker zooitje worden, denk je niet?

 • 0 0

  William: Trouwens, wat zou je vinden van de omgekeerde situatie, zoals laatst in Sint Niklaas in Belgie? Daar wilde een lief stel niet worden gehuwd door een gekleurde ambtenaar. Moet dat dan ook maar kunnen? Denk het niet, he?

  Kortom: als ambtenaar heb je gewoon de regels van de overheid uit te voeren, voor iedereen op dezelfde wijze. Niets meer en niet minder. Dat is immers je werk. In dit geval betekent dat: huwelijken sluiten en verder niet zeuren. En als dat werk je niet bevalt, dan staat het je altijd vrij om een andere baan te zoeken. Zo gaat dat in een vrij land.

  Tot slot: de door jou voorgestelde oplossing van een lijstje per gemeente met ambtenaren die wel / niet homo's willen trouwen vind ik een verschrikkelijk voorbeeld van typische Hollandse mutserigheid: altijd maar welwillend tegenover onverdraagzaamheid. Bah!

 • 0 0

  Het zijn nu de Christenen die als tweederangs burgers worden behandeld. Met vriendelijke dank aan de VVD (we zullen dat zeker niet vergeten!)