Nederland

Kickbokser Jan Plas opgepakt voor drugshandel

door Maartje Willems

De bekende Amsterdamse kickboksleraar Jan Plas (63) is woensdag op verzoek van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie aangehouden door de nationale recherche. De reden voor de aanhouding is betrokkenheid bij drugshandel.

Zijn dochter (32) en schoonzoon (37), beiden werkzaam bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland, zijn eveneens woensdag aangehouden voor frauduleuze geldhandelingen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het gaat om afzonderlijke onderzoeken.

Ontvoering
Plas is een bekende uit het Amsterdamse milieu.

In 1986 was hij betrokken bij de ontvoering van de zoon van hasjhandelaar Gijs van Dam sr. Voor de drugsbende van Johan Verhoek alias De Hakkelaar bewaakte Plas een paar jaar later in Montreal (Canada) een flat vol Canadese dollars. Die werden van daaruit door koeriers in uitpuilende geldkoffers langs de douane op Schiphol gesmokkeld.

Kickbokser
In 1978 begon Plas in Amsterdam Mejiro Gym. Die club geldt als bakermat van het kickboksen in Nederland. Tot zijn leerlingen behoorde onder anderen de later geliquideerde wereldkampioen André Brilleman. Die was in conflict geraakt met zijn baas, de bekende drugsbaron Klaas Bruinsma.

Bij Mejiro train(d)en onderwereldfiguren en agenten jarenlang samen. Plas is nog altijd op hoog niveau actief als vechtsporttrainer.

Lees ook het Elsevierartikel Misdaad: hand- en spandiensten over vechtsporters in de criminaliteit

Door Gerlof Leistra


Naar de homepage

Tags

6 reacties

 • 0 0

  Zijn dochter en schoonzoon zijn/waren bij de politie.
  Criminelen en politiemensen trainden samen in zijn sportschool.
  WAT IS DIT VOOR EEN LAND?
  Nu begrijp ik waarom er zo moeilijk wordt gedaan over die DNA-afnames en dat dan pas na een veroordeling van mintsens 4 jaar. Zouden ze de gevangeniscapasiteit moeten verdubbelen, EN, Wie moeten dan wie bewaken?
  Die corrupte gevangenisbewaarder die drugs binnensmokkelt?
  Ik vraag maar, hoor ?

  AL CAPONE toestanden, hier, toch?

 • 0 0

  Geen probleem : al die agenten waren 'undercover' : ze trokken hun uniform uit voordat ze in de dojo stapten.

 • 0 0

  Toch loopt Cohen inmiddels scheef van de verkregen medailles i.v.m. zijn voortreffelijke bestuurlijke aanpak om de boel bij elkaar te houden. Nu het treffende voorbeeld van dit bij elkaar houden: boeven en politie in hetzelfde uniform!

 • 0 0

  @ Herman
  Steek gerust van wal : Graag eerst een Voorwoord, het forum is er voor jou !
  Pseudoniem erbij en straks vliegen de boeken over de toonbank en lig je als 'Herman van Royen' in Portugal aan de rand van je zwembad :)

 • 0 0

  M.VAN RIJS op vrijdag 30 mei 2008 12:32 Toch loopt Cohen inmiddels scheef van de verkregen medailles.

  En Cohen krijgt er alweer eentje bij:
  Verbijsterd, geschokt en onthutst werd ik bij het bericht dat de slechtste burgemeester van Nederland J. Cohen burgemeester van de stad Amsterdam met het grootste aantal ambtenaren in Nederland, 20 op 1000 inwoners van alle Nederlandse steden en een enorme financiële fraude, vervolg: