Nederland

Verhagen: Herfkens hoeft subsidie niet terug te betalen

eric door Eric Vrijsen

Nederland kan fluiten naar de ten onrechte betaalde huursubsidie aan oud-minister Eveline Herfkens (PvdA). Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft een overeenkomst gesloten met Herfkens, waardoor zij Nederland niets hoeft terug te betalen.

Dat heeft een betrouwbare bron bij het ministerie bevestigd tegenover elsevier.nl.

Verhagen beloofde de Tweede Kamer in mei ‘actie te ondernemen die kan leiden tot gehele of eventueel gedeeltelijke terugbetaling van ten onrechte uitgekeerde vergoedingen’.

Symbolisch bedrag
In de huidige deal hoeft Herfkens echter helemaal niets terug te betalen aan Nederland.

Geregeld is nu dat Herfkens, die zelf pertinent weigert geld terug te betalen, een jaar lang als consultant voor de VN Milleniumcampagne gaat werken voor het symbolische bedrag van één dollar. Daarmee is voor Nederland de zaak afgedaan. Verhagen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer gaat: ‘Ik meen dat mevrouw Herfkens met dit vrijwillige aanbod toont dat zij zich serieus rekenschap geeft van de politieke dimensie van de discussie over deze kwestie.’

Comfortabel appartement
Het gaat om een huursubsidie van in totaal 280 duizend dollar die Herfkens van 2002 tot 2006 ontving van het ministerie van Buitenlandse Zaken, toen ze in dienst was bij de Ontwikkelingsorganisatie van de VN in New York. Ze huurde een comfortabel appartement in Manhattan en ontving daarvoor een bijdrage uit Den Haag. Dit laatste bleek eerder dit jaar in strijd met de VN-regels.

Daarover ontstond grote ophef en zelfs PvdA-leider Wouter Bos oordeelde dat Herfkens de partij te schande had gemaakt.

De Tweede Kamer drong aan op terugbetaling. Verhagen maakte zich sterk voor terugvordering. Het is twijfelachtig of de Tweede Kamer blij is met het zoenoffer van Herfkens. Maar de juridisch positie van Verhagen was niet sterk. In zijn brief zegt hij dat gerechtelijke procedures alleen maar tot hoge advocaatrekeningen zouden leiden.

Te goeder trouw
Maandenlang heeft het ministerie met haar onderhandeld over het geld dat Buitenlandse Zaken onterecht heeft betaald. Juridisch was er echter geen conflict tussen haar en het ministerie, maar tussen haar en de VN. De wereldorganisatie rapporteerde in mei dat Herfkens het personeelsreglement had geschonden; dat zij in 2002 had getekend voor ontvangst van het reglement; maar dat zij te goeder trouw had gehandeld.

In juni leek een regeling tussen Herfkens en het ministerie al op handen. Maar volgens ingewijden raadpleegde zij een aantal juristen in de PvdA, waardoor de besprekingen met het ministerie weer werden vertraagd. Klaas de Vries werd genoemd als een van de adviseurs van Herfkens, maar hij liet Elsevier weten: 'Ik heb mevrouw Herfkens maar één advies gegeven, namelijk dat ze een goede adviseur moest nemen.’

Vice-premier en PvdA-leider Wouter Bos reageert tegenover elsevier.nl als volgt: 'Ik ben blij dat deze affaire uit de wereld is en dat nu onomstotelijk vast staat dat Evelien te goeder trouw heeft gehandeld. Haar aanbod om voor 1 dollar een jaar voor UNDP te gaan werken is een pracht gebaar dat past bij hoe wij Evelien altijd hebben gekend: gepassioneerd en met grote inzet werken aan de lotsverbetering van mensen in de Derde Wereld.'

De PvdA reageert verheugd op de deal tussen Verhagen en Herfkens. De partij prijst het gebaar van Herfkens.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer: ‘Het is goed dat Herfkens dit gebaar maakt en ondubbelzinnig haar verantwoordelijkheid neemt.’

Verhagen: Herfkens hoeft subsidie niet terug te betalen

Eric Vrijsen

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Volg Eric Vrijsen

Tags

94 reacties

 • 0 0

  Geen goed woord over voor deze koehandel. Een schaamteloze voorstelling en voortzetting van al dat geen waarover de burger geen goed woord over kan hebben.

  Kabinet, lazer eindelijk eens op!

 • 0 0

  Wisten we al.Als je bij de club zit ben je klaar.Maakt niet uit wat je doet, terrorisme of de kluit belazeren,Subsidie uitdelen aan vrienden familie en bekenden graaien wat je kan,je weet nooit hoe lang je er zit .Maar zorg dat je vol zit.

 • 0 0

  An initiative of the United Nations, the Campaign supports citizens’ efforts to hold their government to account for the Millennium promise. Een campagne van niks dus. Ofwel een campagne voor 3 ton van ons gestolen geld. Schoften zijn het. Verhagen hoort daarbij.

 • 0 0

  Dat is lekker. En als ze haar werk niet goed doet?
  Ontslaat Verhagen haar dan en dat scheelt dan 1 hele euro.

  Zo hoeft ze natuurlijk ook niets te doen.

 • 0 0

  "Geregeld is nu dat Herfkens een jaar lang als consultant voor de VN Milleniumcampagne gaat werken voor het symbolische bedrag van één dollar."

  Werken? Niets doen en altijd in de beste restaurants eten, businessclass vliegen, in 5 sterren hotels slapen en champagne feestjes op kosten van de belastingbetaler.