Nederland

Kamer neemt genoegen met 'boetedoening' Herfkens

door Robin van der Kloor

Een meerderheid van de Tweede Kamer legt zich neer bij het ‘compromis’ dat minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) heeft gesloten met oud-minister Eveline Herfkens. De PvdA’er hoeft dus niets van de ten onrechte ontvangen huursubsidie terug te betalen.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn tevreden. De SP, VVD en PVV vinden echter dat Verhagen toch een rechtszaak had moeten aanspannen om de huurgelden terug te vorderen.

Luxe appartement
Dat bleek donderdag tijdens een debat over de affaire. Herfkens streek jarenlang ten onrechte in totaal zo'n 280.000 dollar op als vergoeding voor haar luxe appartement in New York.

Zij werkte toen, tussen 2002 en 2006, voor de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Verhagen eiste het geld terug maar Herfkens weigerde. Als ‘tegemoetkoming’ heeft zij aangeboden een jaar lang zonder haar jaarsalaris van 120.000 euro, maar voor het symbolische bedrag van 1 dollar te werken voor de VN Millennium Campagne.

Gedragsregels
Kern is dat Buitenlandse Zaken het geld tussen 2002 en 2006 niet had mogen aanbieden en Herfkens had het niet mogen aannemen. Volgens de VN-huisregels mogen landen geen extra betalingen doen naast het salaris van de VN. De oud-minister had getekend voor de regels maar zei dat ze niet kon weten dat ze de woonvergoeding niet mocht ontvangen.

De SP, VVD en PVV willen het hele bedrag wel terug en menen dat een procedure kans maakt. Ze wijzen erop dat andere Nederlanders ook moeten terugbetalen als zij onterecht overheidsgeld hebben ontvangen.

Kansloos
Maar Verhagen, die eerder nog beloofde het geld terug te eisen, stelt dat deze zaak juridisch anders in elkaar steekt en dat een rechtszaak hier volstrekt kansloos en dus zinloos zou zijn. Ook zou het zeker 20.000 euro kosten, wat in zijn ogen nog meer verspilling van belastinggeld is.

Hij wees erop dat Herfkens de regels van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP overtrad en niet de regels van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als de UNDP zelf een vordering had ingesteld, had dat volgens Verhagen wel een kans van slagen. Maar de UNDP gaat na een intern onderzoek uit van de goede trouw van Herfkens en beschouwt de zaak daarmee als afgedaan.

Lees ook het Elsevier-commentaar Kamer kan Herfkens-deal reparerenTags

29 reacties

 • 0 0

  dat ze zowiezo 120.000 euro per jaar krijgt bij zo,n organisatie is al een schandaal opzich.
  maargoed er zijn nog steeds mensen die hier vrede mee kunnen hebben.
  ik niet.
  er zijn nog steeds mensen die vinden dat iemand in zo,n vak zo onwerkelijk hard moet werken en dan ook nog zo,n bedrag hoort te verdienen.
  ik ben niet zo,n mens die dat vind.

  het is schandalige zakkenvullerij.

  en voor die maxim verhagen gaf ik toch al geen ene rooie duit.

  en die herfkens zou 3 jaar lang voor 1 dollar moeten werken dat zou pas symboliek zijn.

  eerst 280.000 euro stelen van je eigen volk en daar dan vervolgens 119.999 euro van ''teruggeven''(wat eigenlijk nog het verkeerde woord is)

 • 0 0

  Het is me al vaker opgevallen dat de kamer nogal ruig met ONZE belastingcenten omgaat.

 • 0 0

  Kamer neemt genoegen met...? een plaatsje in de kelder
  van volksverlakkerij en vriendjespolitiek. Er is geen hoop meer voor een land waar zelfs de volksvertegenwoordigers kiezen voor een corrupt[!] en door en door ziek beleid.

 • 0 0

  En die labbekakken van de pvda zich maar afvragen wat ze moeten doen om bij de volgende verkiezingen niet helemaal de boot in te gaan.

 • 0 0

  Laat deze knurft zich in Amerika vestigen, en beschouw het ten onrechte verstrekte geld maar als "oprotpremie". Als extra voorwaarde dient hier wel aan toegevoegd te worden, dat zij hier in Nederland als "persona non grata" wordt aangemerkt.