Nederland

Amerika: Nederland toch geen belastingparadijs

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

President Barack Obama noemt Nederland niet langer een belastingparadijs. Dat ‘misverstand’ is de wereld uit na contact tussen de Nederlandse ambassade en het Witte Huis.

Dat laat het ministerie van Financiën weten.

Geen paradijs
Het Witte Huis heeft de Nederlandse ambassade laten weten dat Nederland toch niet in het rijtje  belastingparadijzen thuishoort. Ook zou Nederland niet behoren tot de landen met lage belastingen.


‘De staatssecretaris is blij dat het misverstand de wereld uit is,’ laat het ministerie weten namens staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Legale belastingontduiking
Gisteren zei Obama dat Nederland samen met Bermuda en Ierland wereldwijd behoort tot de grootste belastingparadijzen voor multinationals.

Eenderde van de winsten die Amerikaanse bedrijven in het buitenland maken, wordt gerapporteerd uit Bermuda, Nederland en Ierland, schreef Obama in een notitie. Hij wilde de ‘legale belastingontduiking’ via die landen aanpakken.

Buitenlandse winsten
De Nederlandse belastingwetgeving is gunstig voor buitenlandse bedrijven doordat de fiscus winsten in principe niet belast. Sinds de jaren zeventig zijn er daarom veel multinationale ondernemingen naar Nederland getrokken, waaronder zevenhonderd Amerikaanse.

Vele andere (Europese) landen hebben in de jaren tachtig en negentig het Nederlandse voorbeeld gevolgd en ook eenzelfde soort gunstige regeling ingevoerd. Nederland heeft echter altijd een voorsprong behouden.

Hoge belasting burgers
Nederland mag dan fiscaal mild zijn voor multinationals, voor de eigen burgers is de fiscus minder coulant. Nederland staat met zijn belastingschijf van 52 procent zelfs in de wereldwijde top-drie van hoogste belastingtarieven.

De Nederlandse bewindslieden lieten gisteren weten ‘verbaasd’ te zijn door de opmerkingen van Obama. Bos zei te vermoeden dat Nederland is opgenomen wegens het grote aantal Amerikaanse bedrijven die hier heen komen voor het 'totaalplaatje'. Die bedrijven zouden volgens hem naar Nederland komen om de goede verbindingen van Schiphol, de talenkennis en het hoge opleidingsniveau van de Nederlanders.

Bekijk de video van RTL Nieuws
Nederland toch geen belastingparadijs

Amerika: Nederland toch geen belastingparadijs

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

15 reacties

 • 0 0

  @ Mans

  Uw opmerkingen raken kant noch wal. Bovendien zwaar off-topic. Is dat lekker : overal tegen aan schoppen?

 • 0 0

  @ Weinig Mans.Wat een onzin!

 • 0 0

  Honderd-en-tachtig graden draaien, bekend verschijnsel in Nederland.

 • 0 0

  't Is maar net hoe je het bekijkt. Vanaf de graaiende (ontvangende) kant is het hier inderdaad een belastingparadijs.

 • 0 0

  Dat had elke willekeurige werkende Nederlander ze ook kunnen vertellen.