Nederland

Schokkende cijfers criminaliteit Marokkanen Rotterdam

door Robin van der Kloor

Bijna 55 procent van de Marokkaanse mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar in Rotterdam komt in aanraking met de politie. Van de autochtonen is dat 18,4 procent.

Dat meldt de Volkskrant op basis van berekeningen door hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk, die de cijfers schrikbarend noemt.

Verkeerd berekend
Voor Antilliaanse en Surinaamse Rotterdammers in dezelfde leeftijdscategorie geldt dat voor 40 procent, voor autochtonen voor 18,4 procent.

Tot nu toe werd de koppeling tussen criminaliteit en migrantengroepen op een standaard manier gemeten. ‘Dan lijken de cijfers wel mee te vallen,’ aldus Bovenkerk.

Volgens de criminoloog wordt misdaad al jaren verkeerd berekend, zo schrijft de Volkskrant.

Beroerd
Het komt er op neer dat in die cijfers criminelen die in 2006 een misdaad pleegden het jaar erop niet meer in de cijfers terugkeerden.

Bovenkerk: ‘De normale cijfers vertellen niet hoe beroerd een specifieke groep ervoor staat. De meeste criminaliteit wordt gepleegd door jongens van 12 tot 24 jaar: hoeveel daarvan komen over de hele periode gemeten, voor serieuze feiten met politie en justitie in aanraking? Of: welk percentage heeft bij het bereiken van de 24-jarige leeftijd een strafblad?’

Etniciteit
Er is geen wettelijke basis voor het registreren van de etnische achtergrond van een individuele verdachte. ‘Rotterdam, en dat is revolutionair, doet dat wel’, zegt Bovenkerk.

Sinds 2002 koppelt Rotterdam alle gegevens van onder andere politie, jeugdzorg en consultatiebureaus aan individuen van wie de etniciteit bekend is.

Uit de berekening van Bovenkerk blijkt nu dat 90 procent van de jongens met een Marokkaanse achtergrond recidiveert, tegenover 60 procent van de autochtonen. Hij verwacht dat de Rotterdamse cijfers ook gelden in andere steden. ‘Daar horen we dezelfde geluiden.’

Tags

139 reacties

 • 0 0

  Wat mij niet duidelijk wordt hieruit is;
  - Marokkanen zijn dat mensen met alleen een Marokkaans paspoort
  - autochtonen zijn dat mensen met alleen een Nederlands paspoort
  - waar vallen de mensen met 2 paspoorten onder
  - Nederlanders die zichzelf nog steeds Marokkaan noemen, al zijn ze al de 3e 0f 4e generatie hier, waar worden die bij geteld?

 • 0 0

  What's new?

 • 0 0

  @ Jack op donderdag 4 juni 2009 08:13

  Goede vragen, er staat al in het artikel dat het gaat om
  individuen van wie de etniciteit bekend is. Dus als een verbalisant weigert of vergeet de etniciteit te registreren ga ik er vanuit dat men automatisch in de autochtonen groep wordt geplaatst. De realiteit zou nog erger kunnen zijn. JP zal geschokt zijn.

 • 0 0

  De echte criminelen zijn de bestuurders van de afgelopen 20-30 jaar. Die hebben willens en wetens een etnische tijdbom ons land binnengehaald. Om de heilige graal van de Multiculturele Samenleving te vullen. Deze gifbeker zullen we moeten drinken, maar de echte criminelen worden hopelijk ooit gestraft.

 • 0 0

  Ben benieuwd( of niet) met welke fatsoenlijke gedachten ( nee hoor geen maatregelen) de verantwoordelijk bestuurders komen. Ik denk dat tot vanavond 21.00 uur zij anders zullen reageren vanuit hun pluche dan vanaf morgen ochtend 09.00 uur.

  Het moet voor de burgervader toch wel een "beetje" schokkend zijn al deze berichten,....of????????