Nederland

Strooizouttekort dreigt; Van der Hoeven schiet te hulp

door Maartje Willems

De sneeuwval blijft aanhouden en het strooizout raakt op. Als gevolg zou Rijkswaterstaat delen van snelwegen moeten afsluiten.

Als het winterweer aanhoudt, kan er komend weekend een landelijk tekort ontstaan aan strooizout. Welke wegen afgezet zouden moeten worden, hangt van het weer af, meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Deze winter is er al ruim anderhalf keer zoveel zout gestrooid als in mildere winters, waarin zo'n 70.000 ton zout op de wegen terecht kwam.

Meer zout
Economieminister Maria van der Hoeven (CDA) heeft vandaag opdracht gegeven voor 100.000 ton extra zoutwinning in Friesland. Het is nog onduidelijk hoe snel dat zout beschikbaar is.

Het Friese zout wordt gewonnen door Frisia Zout. Van der Hoeven deed de extra bestelling op uitdrukkelijk verzoek van Rijkswaterstaat. Volgens de minister daalt de bodem door de extra zoutwinning met maximaal 5 millimeter. 'Bij mijn besluit heb ik de belangen van de nationale verkeersveiligheid laten prevaleren,' zei de minister.

Op
De afgelopen dagen trokken verschillende gemeenten al aan de bel, omdat hun zoutreservoir opraakt. Op sommige plaatsen strooide men met zand om de gladde wegen beter begaanbaar te maken. Zand is ook waar Rijkswaterstaat aan denkt, mocht het zout echt opraken.

Etten-Leur probeert het probleem op te lossen door op de wegen met lichtgroen, paars en geel geparfumeerd badzout te strooien. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurlijke producten schoot de gemeente met een partij badzout te hulp.

Gas
Er wordt ook meer gestookt, waardoor de Gasunie aanspraak maakt op drie extra gastanks op de Maasvlakte. De tanks, met de gezamenlijke naam peakshaver, worden ingezet wanneer de gasleveringen in met name de Randstad in gevaar dreigen te komen.

De maatregel is vooral nodig omdat veel bedrijven met de kerstvakantie achter de rug weer van start gaan. De laatste keer dat de peakshaver werd ingeschakeld, was in 2003.

Vuil
Ook zijn er problemen met het ophalen van het huisvuil. Zo hebben vuilniswagen in het centrum van Utrecht moeite om zich door de smalle straten te manoeuvreren, zonder daarbij schade aan geparkeerde auto's te veroorzaken.

Bewoners mogen wel hun huisvuil zelf naar hoofdwegen brengen, waar het afval veilig kan worden opgehaald, aldus de gemeente.

Tags

11 reacties

 • 0 0

  Snelwegen afsluiten?

  Eigen verantwoordelijkheid hoeft dus niet. Kennelijk moet je of 120 kunnen rijden of niet. Dus als de staat geen zout heeft, dan schijnen wij domme burgers helemaal de weg maar beter niet op kunnen gaan. Ergo, we verbieden het.

  Beter is dan een algemene waarschuwing dat de wegen niet gestrooid zijn. Alhowel, ik persoonlijk het kijken of de weg begaanbaar is (o.a. gestrooid) een verantwoordelijkheid die uberhaupt bij de weggebruiker ligt ipv overheid.

  Overigens heel veel wegen in het land zijn uberhaupt niet gestrooid en worden toch ook niet meteen afgezet?

 • 0 0

  Zo kennen we de overheid weer, met het oog ferm gericht op het niet bestaande probleem van de man made global warming (en al dromend over al die extra belastingen en bevoegdheden die dit mogelijk maakt) weer eens vergeten de werkelijkheid te regeren. Met de wel bekende zonnevlekcyclus had men het namelijk gewoon kunnen zien aankomen hoor, dat er wat meer strooizout nodig zou zijn dit jaar.

 • 0 0

  100000 totzout te kort
  Dat duurt wel tot sint juttemis voordat het op de plaats van bestemming is.
  Dat steenzout meot eerst omgesmolten en geraffineerd worden, daarvoro is maanden tijd nodig, daarna in vrachtwagens uitgereden naar distributiecentra en opslagplaatsen.
  logistiek zijn die niet meteen beschikbaar.
  Daar zijn trouwens zoveel vrachtwagens voor nodig dat het minstens tot augustus duurt tot alles geleverd is.

  Laat je dus niks wijsmaken.
  Ze hebben een levensgroot probleem bij de overheid.
  Een paar flinke langdurige sneeuwbuien en we zitten in de sjit.

 • 0 0

  "Het wordt nooit meer zoals het was", sprak den Uyl na de 2e oliecisis. Nooit heeft iemand meer ongelijk gekregen. Onlangs spraken PvdA-bewindslieden woorden van dezelfde strekking, maar dan met betrekking tot het klimaat. Ze kregen ongelijk en zullen nog veel erger op hun neus kijken als die temperatuursdaling doorzet.

 • 0 0

  Eens temeer blijkt dat dit kabinet halfslachtig optreedt.
  Waarom in hemelsnaam Maria v/d Ho-even, terwijl we de beschikking hebben over Bert Koenders? Die kerel heeft een baan waarin hij geacht wordt 365 dagen per jaar te strooien, maar wanneer puntje bij paaltje komt mag een bejaarde dame het opknappen!