Nederland

OM: vrijspraak voor Wilders op alle punten

door Maartje Willems

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Amsterdam gevraagd Geert Wilders vrij te spreken van aanzetten tot haat en godsdienstdiscriminatie. Eerder had het OM al vrijspraak geëist voor groepsbelediging.

Het OM heeft dus op alle drie de punten vrijspraak geëist voor Wilders. Hij heeft weliswaar een aantal uitlatingen gedaan die kunnen aanzetten tot discriminatie, maar het OM vindt deze niet strafbaar, omdat Wilders ze deed in het kader van het politieke debat.

Haat
Volgens het OM voldoen geen van de uitspraken waarvoor de PVV-leider terechtstaat, aan alle criteria voor aanzetten tot haat.

Wilders zei in een reactie ontzettend blij te zijn dat het OM drie keer vrijspraak heeft geëist. 'Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken,' zei de PVV-leider.

Mein Kampf
De vergelijking tussen het boek Mein Kampf van Adolf Hitler en de Koran, is volgens het OM niet afkomstig van Wilders, maar is een citaat van schrijver Oriana Fallaci. Het gerechtshof had opgedragen het citaat toe te voegen aan de lijst van uitlatingen waarvoor de PVV-leider terechtstaat.

Dinsdag hebben de aanklagers Birgit van Roessel en Paul Velleman al aangegeven dat Wilders onschuldig is aan groepsbelediging. Daarvoor hebben ze dan ook vrijspraak gevraagd.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz verwachtte dat er iets meer haken en ogen zitten aan de beschuldiging van aanzetten tot haat en tot discriminatie, zowel wegens ras als wegens godsdienst.

Islam
Het OM vervolgt de PVV-leider in opdracht van het gerechtshof Amsterdam. Diverse personen en instanties hadden aangifte tegen Wilders gedaan wegens zijn anti-islamuitspraken en lieten het er niet bij zitten toen het OM meldde dat het van vervolging afzag: ze beklaagden zich met succes bij het hof.

De uitspraak van de rechtbank is gepland op 5 november.

Wilders citeerde Fallaci in een opinieartikel in de Volkskrant: 'En de islam is de Koran en niets dan de Koran. En de Koran is het Mein Kampf van een religie die beoogt anderen te elimineren, die die anderen - niet-moslims - ongelovige honden noemt, inferieure wezens. Lees de Koran, dat Mein Kampf, nog eens. In welke versie dan ook, je zult zien dat al het kwade dat de zoons van Allah tegen ons en henzelf begaan, uit dat boek afkomstig is.'

Tags

83 reacties

 • 0 0

  En volkomen terecht!

  Geert ga door en blijf deze verwerpelijke Islam bekritiseren!

 • 0 0

  Stop aub met deze flauwekul. Laat Wilders zijn energie steken in het mee-besturen van het land. Het is toch werkelijk te gek voor woorden dat deze man zich moet verantwoorden omdat een paar luitjes zich aangesproken voelen of gekwetst zijn. Als je dat niet bevalt ga je toch lekker naar een Islamitisch land!
  (terug of ga lekker of ga immigreren)

 • 0 0

  En wie gaat de advocaatkosten van Geert Wilders betalen? Die Bram is niet goed hoor! Is er niets te halen bij de klagers?

 • 0 0

  Duidelijkheid voor de linkse kerk.

 • 0 0

  Begrijp het niet helemaal. Je mag wel iemand citeren die het geschreven heeft, maar je mag het niet zelf zeggen?