Nederland

Drukste avondspits ooit door sneeuwval

door Maartje Willems

Vanavond is het megadruk op de wegen. Vooral rond Amsterdam en Utrecht staat het vast. Ook op de provinciale wegen is het druk. Als gevolg van de sneeuwval stond er rond zes uur ’s avonds 880 kilometer file op de Nederlandse wegen. De spits van vandaag staat op nummer twee in de top 10 van drukste spitsen ooit. Op nummer 1 staat een ochtendspits, die van 8 februari 1999.

De file was rond zes uur het langst met een totale lengte van 946 kilometer.

De ANWB had voor vanavond eigenlijk een normale spits voorspeld, maar komt daar nu op terug. 'De spits wordt onverwacht druk,' zegt John Souhoka van de ANWB tegen elsevier.nl.

De ANWB dacht dat de sneeuw later vanavond uit het oosten zou komen. De sneeuwbuien hebben het midden en het westen van het land bereikt.

Files
Vooral rond Utrecht, Amsterdam en Rotterdam staat het verkeer vast. In plaats van de gebruikelijke 175 km file rond vijf uur 's avonds stond er vanavond al 654 km.

De ANWB heeft nog weinig meldingen van ongelukken binnen, omdat de automobilisten langzaam rijden. De waarschuwingen voor gladheid gelden ten westen van de route tussen Den Helder en Nijmegen.

Duitsland
In buurland Duitsland heeft de hevige sneeuwval al voor veel verkeersellende gezorgd. Op veel wegen in het zuiden en oosten van het land stonden kilometerslange files.

Op de luchthaven van München werden 125 vluchten geannuleerd. In de zuidelijke deelstaat Beieren waren er meer dan honderd botsingen. In de westelijke deelstaat Saarland raakten door botsingen op de gladde wegen zeker vijf mensen gewond. Er werden daar meer dan veertig verkeersongelukken gemeld.

In Oostenrijk was zondag de eerste dode van deze winter door een lawine te betreuren. Het betreft een 55-jarige man die een uitstapje maakte.

Schiphol
De Amsterdamse luchthaven Schiphol heeft nog geen last van de sneeuw. Wel zijn enkele vluchten geannuleerd naar vliegvelden die wel last hebben van het weer.

De vluchten naar het Duitse München, Frankfurt, maar ook naar Edinburgh en Kopenhagen gaan niet door.

Tags

11 reacties

 • 0 0

  Veel misère is te voorkomen indien mensen dichter bij hun werk zouden wonen...simpel maar wel effectief.

 • 0 0

  De oorzaak van de "drukste avondspits ooit", is niet zo zeer de sneeuwval als wel het pietepeuterig wegenstelsel hier in Nederland ! Wat is er eigenlijk wél in orde in dit over volle land ?

 • 0 0

  De files ontstaan ook door alle kneuzen op de weg die niet doorrijden, maar bij een spatje regen of sneeuw heel voorzichtig en overdreven langzaam gaan rijden.

 • 0 0

  Bij 30 km/h de grootste file, hoe langzamer hoe meer file dus.
  Dus graag 140 km/h dan is er dus minder file.
  Simpel rekenen.

 • 0 0

  De heren hoogleraar klimaat kregen weer een leuk podium in EenVandaag om daar te verkondigen dat dit een van de warmste jaren ooit zou worden.. Dan bescheur je je toch dat er geen journalist is die een kritische vraag stelt.