Nederland

Drugsbaron Charles Zwolsman krijgt drie jaar celstraf

door Maartje Willems

De rechtbank in Arnhem heeft de 54-jarige Amsterdamse drugsbaas Charles Zwolsman een celstraf van drie jaar gegeven voor het bezit van 2.000 kilo hasj en vier vuurwapens.

Bij een inval in 2006 werden de drugs en wapens aangetroffen in en rond zijn huis in het Gelderse Zwartbroek.

Behalve Charles Zwolsman werden ook zijn vrouw en een 'klusjesman' en nog een verdachte vervolgd in het kleine onderzoek naar de hasj in Zwartebroek. In hun zaken volgt woensdag uitspraak.

Eis
De officier van justitie had zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs is voor het bezit van de 59 kilo amfetamine die justitie Zwolsman ook verweet. Nu het bezit van de harddrugs niet mee weegt in de straf, is die flink omlaaggegaan.

De rechter vond het wel strafverzwarend dat de drugsbaron vaker in verband met drugs is veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

Drugshandel
Zwolsman had drie pistolen en een revolver in zijn bezit. Daarnaast vond de politie ook veel administratie en een flink aantal telefoons, waardoor de verdenking ontstond dat Zwolsman handelde in drugs, ook naar het buitenland.

Hiervoor moet Zwolsman ook nog voor de rechter verschijnen.


Drugsbaas
Voormalig autocoureur Zwolsman kwam in de jaren tachtig in de drugshandel. Sinds 1984 kreeg hij in totaal dertien jaar aan celstraffen wegens drugs.

De manieren waarop justitie op Zwolsman jaagde zijn deels onderzocht door de commissie Van Traa. Zwolsman heeft minstens 22,5 miljoen euro illegaal verdiend met drugshandel. Daarvan heeft de staat inmiddels 5 miljoen geïnd .

Tags

Eén reactie

  • 0 0

    Hoe is het toch mogelijk dat justitie deze kans heeft gemist door een meermalen veroordeelde crimineel met zo'n stafje heen te zenden.Alleen al op verboden wapenbezit is de max. straf twee jaar.Men schijnt te vergeten dat één van de taken van justitie ook is de samenleving te beschermen.Conclusie;men heeft wéér jammerlijk gefaald.