Nederland

Rabbijn krijgt Hitlergroet en luidt noodklok antisemitisme

door Maartje Willems

In een uitzending van het programma De Vijf W's van de Joods Omroep, is te zien hoe rabbijn Lody van de Kamp door Amsterdam loopt met twee leerlingen en wordt belaagd door Marokkaanse jongeren. Eén van hen brengt zelfs een Hitlergroet.

Van de Kamp luidt in het programma de noodklok over het groeiende antisemitisme in Nederland. Hij wil dat joden normaal door alle wijken van de stad kunnen lopen en dat is nu niet het geval.

Schelden
'Het gebeurt regelmatig dat je wordt uitgescholden,' zegt rabbijn van de Kamp. Ook de twee leerlingen zeggen vaak belaagd te worden als ze door de stad lopen.

Ook in andere steden van het land is aangifte gedaan bij de politie, omdat joden er werden belaagd.

Vorige week werd bekend dat in het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes een schuilsynagoge heeft, omdat joden bang zijn voor problemen.

Lokjood
PvdA'er Ahmed Marcouch riep vorige week op om een lokjood in te zetten om het toenemende antisemitisme een halt toe te roepen.

'Wat mij betreft zet je een lokjood in, maar je pakt ze. Je moet alles doen om de pakkans te vergroten. Het lijken incidentjes, maar dit is ernstig.'

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Normaal?
'Waarom is er zo weinig publieke verontwaardiging over toenemende agressie van Marokkaans-Nederlands straatschorem?'

Lees het Elsevier-commentaar Is geweld tegen joden en homo's soms normaal?

Tags

145 reacties

 • 0 0

  de oorverdovende stilte van links. en het verzwijgen van dit soort misstanden door media als het NOS is alles zeggend.

 • 0 0

  Hulde aan de Joodse Omroep die hier een uitzending van 1 uur aan wijdt.
  Dat is al veel meer dan de Publieke Omroep de laatste 5 jaar heeft besteed aan het duiden van het marokkaanse straatterrorisme. Die zijn alleen maar bezig om het te bagatelliseren en verdoezelen.
  In maart hebben we echter weer een kans om onze mening te geven. Daarna duurt het nog jaren.

 • 0 0

  Je hebt lokeenden om wilde eenden te lokken. Dankzij de Marokkanen hebben we dus nu ook lokjoden. Misschien iets voor de leden van Een Ander Joods Geluid om zich daarvoor te lenen?

 • 0 0

  Stekel 14.16 Ik heb een gedeelte van die uitzending gezien. Maar daar ging het ook over Israel en Palestina.

 • 0 0

  Er is iets goed mis met een (groot) deel van de Marokkaanse jongeren. Vorige week stond ik in de tram in Rotterdam in de buurt van zo'n groepje jongeren en hoorde ze duidelijk praten over die 'kanker Nederlanders'. M.i. los je het probleem met deze jongeren echt niet op met een paar lokjoden.