Nederland

Honderden gevallen van identiteitsfraude met generaal pardon

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de verblijfsvergunningen van 350 vreemdelingen ingetrokken vanwege identiteitsfraude. De voormalige asielzoekers kregen een vergunning op basis van het zogeheten generaal pardon. Het pardon gold voor mensen die enkele jaren op behandeling van hun zaak moesten wachten.

De fraude blijkt uit antwoorden van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) op vragen van de Tweede Kamer.

Andere identiteit
Volgens de IND is er gefraudeerd tijdens de aanvraag van de verblijfsvergunningen. Een aantal vreemdelingen blijkt daarbij identiteit en gegevens van anderen te hebben gebruikt.

Bij de instelling van de pardonregeling werd een speciale afdeling van de IND belast met onderzoek naar onregelmatigheden.

De aangiften van fraude hebben in sommige gevallen geleid tot vervolging. Sommigen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf vier tot zes maanden.

Oude vreemdelingenwet
Er zouden bij de fraudezaken geen ambtenaren betrokken zijn.

In totaal hebben ongeveer 27.500 ex-asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen aan de hand van het pardon, dat bedoeld is voor mensen die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) asiel hebben aangevraagd.


Honderden gevallen van identiteitsfraude met generaal pardon

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

57 reacties

 • 0 0

  die 350 zijn de gevallen waarvan ze iets konden achterhalen. Maar waarom lees ik dat in sommige gevallen to vervolging werd over gegaan ?? Waarom niet in alle gevallen en waarom lees ik ook niet dat ze na vervolging alsnog over de grens geschopt zijn na een plaatsing op de Europese zwarte lijst van frauderende asielzoekers ??

 • 0 0

  Hoe zou het toch komen dat ik hierover niet verbaasd ben?

 • 0 0

  Nou zeg, wat een verrassend bericht. Ik sta versteld!

 • 0 0

  Maar in 350 gevallen identiteitsfraude ontdekt?

  Er zijn alleen al meer dan 2400 Somaliërs binnengekomen van wie bekend is geworden (internet!) dat velen zelfs hun vingerafdrukken laten verwijderen voordat men hier zielig en wel aankomt.

  Oh ja, die vielen onder het generaal toelatingsbeleid van Albayrak!

  Nu gaat deze genpensioneerde u voor een poos verlaten want zij heeft nl. nog (vrijwillige en onbetaalde) werkverplichtingen elders.

  Allen een prettige ochtend toegewenst.

 • 0 0

  Een generaal "pardon" aan de hardwerkende en brave burgers van dit land lijkt mij in deze zeer op zijn plaats. Maar dat zal er zeker niet komen. Mede verwijzend naar de inmiddels ettelijke ondertekende internationale verdragen (wurgcontracten) laten onze politici de deuren wagenwijd open staan.