Nederland

Vijf twitteraars opgepakt na schietpartij Alphen

door Marlou Visser

De politie heeft vijf mensen opgepakt die op Twitter bedreigingen hebben geuit naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Het was al bekend dat een jongen uit Rotterdam en een jongen uit Leiden zijn opgepakt omdat ze twitterden de schietpartij in eigen woonplaats nog eens dunnetjes over te willen doen.

Dat zegt Hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy in Nieuwsuur. Ze kondigde ook aan dat er opnieuw een huiszoeking wordt gedaan bij het huis van Van der Vlis en zijn vader. Er wordt gezocht naar achtergrondinformatie over de schutter en zijn motieven.

Wapenbezit
Nooy gaf ook een toelichting op de eerdere veroordeling van schutter Tristan van der Vlis voor verboden wapenbezit. Van der Vlis heeft in 2003 op verzoek van een vriend een luchtbuks van zijn vader uit de schuur gehaald. Hij heeft even met het wapen op straat gestaan, wat verboden is. Een vriend van hem schoot vervolgens per ongeluk in de voet van een andere vriend.

Van der Vlis is 24 uur vastgehouden door de politie, wat justitie genoeg straf vond voor de toen nog minderjarige jongen. Het incident is volgens Nooy geen reden om iemand later geen wapenvergunning te geven.

Suïcidaal

Wat wel een reden had kunnen zijn om Van der Vlis zijn vergunning te weigeren, was dat hij in 2006 tien dagen in een inrichting heeft gezeten omdat hij suïcidaal was. Mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving, mogen wettelijk geen wapenvergunning krijgen. 

Nooy laat onderzoeken hoe Van der Vlis toch een wapenvergunning heeft kunnen krijgen en hoe hij aan zijn vijf vuurwapens is gekomen. Zeventig rechercheurs doen onderzoek naar de toedracht van de schietpartij, waarbij zeven mensen werden gedood.

Een van de wapens, een semi-automaitsche Smith & Wesson, had Van der Vlis gekocht op zijn schietvereniging, meldt RTL Nieuws. De schietbaan blijft deze week gesloten uit medeleven voor de slachtoffers. Van der Vlis had ten minste een van zijn wapens omgebouwd tot een automatisch vuurwapen.

Strenger regime voor schietclubs en scherpere controle door politie moeten voorkomen dat Nederland open schietbaan wordt

Lees ook het Elsevier-commentaar van Gerlof Leistra: Vizier na 'Alphen' terecht gericht op schietclubs

Tags

8 reacties

 • 0 0

  Er was een moment dat we deze technologie nog als vooruitgang bestempelden.

 • 0 0

  Twitteren...

  Het enige waar het goed voor is, is om jezelf te profileren als een emotioneel wrak.

  Verder is er geen hond geïnteresserd in de willekeurige, emotionele en contextloze berichtjes.

  Inderdaad geen vooruitgang; Twitter is een afvalbak met hersenkronkels van de niet nadenkende mens.


 • 0 0

  @Kansuke op maandag 11 april 2011 23:42
  Inderdaad geen vooruitgang; Twitter is een afvalbak met hersenkronkels van de niet nadenkende mens.
  ------------------
  Er zitten heel veel dwaalgeesten op twitter, maar afgezien daarvan is het een prachtig medium. Ik gebruik het als een soort nieuwsfeed. Erg makkelijk om het nieuws te filteren op zaken die aansluiten bij mijn interesses.

 • 0 0

  @Willem VI

  Zo ver wil ik niet gaan,maar ik kan uw reactie wel voorstellen.
  Alleen hebben wij zoveel van die teer beminde verwende jongetjes en meisjes in ons land en de EU wonen.Jongeren die NOOIT NEE hebben gehoord in hun leven en gewoon niet snappen dat men evenwichtig wordt van vallen en opstaan,want alles wordt voor de prinsjes en prinsesjes geregeld,zelfs het rijbewijs en de auto staan klaar,want stel je eens voor dat ze die gemakken moeten missen.

  Het "alles is leuk en moet kunnen" tijdperk sluit men niet zomaar af,dan moet de mentaliteit van veel ouders eerst veranderen.

 • 0 0

  Waar wij nog leerden dat je verantwoordelijk was voor je gedrag zie ik nu ouders alles regelen als zoonlief of dochter weer eens de boel heeft vernielt of ergens zonder betalen is weggegaan.
  Of de lieverds breken thuis bij mams alles af en houden hun mond tot mams het zelf ontdekt en vervolgens confronteren ze die blagen nergens mee,ze laten het maken en dat was dan dat.

  Ik ken gevallen dat als ze geen mobiel kregen de hel uitbrak.
  En kijk eens naar de voormalige "happy" familie van Breukhoven,zo'n dochter zul je hebben groot gebracht,ik trok mijn handen van haar af,zonder meer.