Nederland

SCP: Chinese Nederlanders doen het heel goed

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

Tweederde van Chinees-Nederlandse leerlingen volgt havo of vwo-onderwijs terwijl dat bij autochtone leerlingen slechts de helft is. Van de tweede generatie Chinezen gaat 85 procent naar het hoger onderwijs. Bij autochtonen is dat 59 procent.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het onderzoek 'Chinese Nederlanders: van horeca naar hogeschool', dat vrijdag is gepresenteerd.

Arbeidsmarkt
Volgens het SCP doet de tweede generatie Chinezen het ook heel goed op de arbeidsmarkt. Ze hebben vaak hoge functies en de werkloosheid ligt met 5 procent van de beroepsbevolking op een laag niveau. Ter vergelijking: van de groep autochtone Nederlanders is 4 procent werkloos. Bij andere migrantengroepen zoals Turken en Marokkanen ligt de werkloosheid boven de 10 procent.

Het SCP geeft als verklaring dat Chinezen over het algemeen veel waarde hechten aan onderwijs. Ook zijn hard werken en goed presteren belangrijk binnen hun cultuur.

Zelfstandig ondernemer
In Nederland wonen ongeveer 110.000 Chinezen. Een op de drie is hier geboren. Vroeger zaten ze vooral in de horeca. Dat aandeel is gedaald tot ongeveer 43 procent. Chinezen zijn vaker dan bijvoorbeeld Turken of Nederlanders zelfstandig ondernemer.

Het SCP constateert grote verschillen tussen de generaties. De eerste generatie Chinezen werkt hard in de horeca en spreekt slecht Nederlands. Ze hebben vaak weinig opleiding genoten en leven geïsoleerd, ook van hun eigen landgenoten.

Degenen die in Nederland zijn geboren, hebben vaak een enorme maatschappelijke sprong gemaakt. Het aantal hoogopgeleiden binnen deze groep zal alleen maar stijgen, voorspelt het SCP. Ze hebben bovendien veel contact met autochtone Nederlanders en zijn modern in hun opvattingen.

SCP: Chinese Nederlanders doen het heel goed

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

35 reacties

 • 0 0

  De Chinezen hebben die drive om te presteren en te studeren nog wèl.
  De meeste Nederlandse leerlingen/studenten mopperen alleen maar, zijn teveel gepamperd door zowel de overheid als hun babyboom ouders. Daarnaast: als je als kind bovenmatig presteert, is er weer de Nederlandse Zeis van de Middelmatigheid die het initiatief wel even uit je tremt.

  Dit alles is mijn mening en op basis van mijn observaties, natuurlijk.

 • 0 0

  Het zijn niet alleen de Chinese-Nederlanders die het goed doen.
  Hetzelfde gegeven vind je in ander landen. Chinese-Nieuw-Zeelanders, Chinese-Australiërs, Chinese-Russen. De doorsnee Chinees wil iets van zijn/haar leven maken. Hetzelfde gaat op voor mensen uit Vietnam. De generaties die afstammen van de zgn. bootvluchtelingen doen het bovengemiddeld goed. Maar ja, deze mensen worden niet teruggehouden door godsdienstige 'hangups'en concentreren zich op wat nodig is.

 • 0 0

  Chinezen zijn met stip de meest ideale immigranten die een land zich kan wensen.
  Zeer harde en gedisciplineerde werkers die hun eigen broek ophouden en zelden tot nooit een beroep doen (deden) op de sociale voorzieningen, ofschoon zij wel de premies voldeden. Een uitkering aanvragen was een schande.
  Oude(re) mensen worden gerespecteerd en verzorgd, ongeacht of er sprake van een familieband is.
  Kinderen werken, naast hun studie, hard mee in het familiebedrijf; dagen van 18 uur zijn daarbij geen uitzondering.
  Maar ze bereiken wel iets, zonder dat iemand ze daartoe aan moest zetten.
  Kunnen velen een voorbeeld aan nemen.

 • 0 0

  In Nederland wordt kleinschalig bevestigd wat zich in Z.O. Azië grootschalig heeft afgespeeld na WO II.
  In tegenstelling tot Afrika en het Arabische gebied hebben deze landen zich op eigen kracht ontwikkeld van derde-wereldland tot welvarende landen die qua voedselvoorziening zelfvoorzienend zijn, m.u.v. N-Korea.
  Moet toch iets met de genetische achtergrond van Aziaten te maken hebben.

 • 0 0

  Kijk eens naar Vancouver; daar zijn Chinezen ooit binnen gehaald om het spoor aan te leggen ! Nu bepalen ze voor een groot deel de welvaart, de Canadese Chinezen.