Nederland

'Wanbeleid en angstcultuur bij asielzoekersorganisatie'

door Marlou Visser

Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heerst een angstcultuur en wordt gemeenschapsgeld verspild doordat niet naar medewerkers wordt geluisterd.

Dat meldt de NOS op basis van getuigenissen van anonieme medewerkers en notulen en andere documenten van het COA.

Volgens de medewerkers van het hoofdkantoor is de angstcultuur te wijten aan directeur Nurten Albayrak, die een despoot en zonnekoningin wordt genoemd. Ze verdient jaarlijks meer dan twee ton.

Diverse leden van de directie zouden al uit onvrede zijn opgestapt. In de huidige Raad van Bestuur zitten maar twee van de zeven leden langer dan negen maanden op hun plaats. De vorige vice-voorzitter stapte na drie maanden op.

Verspilling
Het wanbeleid kost geld, zeggen de medewerkers. Het aantal asielzoekers is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen, waardoor de organisatie snel moet kunnen inspelen op leegstand in asielzoekerscentra.

Volgens medewerkers hebben zij eind vorig jaar al aangegeven dat er zo’n drieduizend plekken leegstaan, maar is pas in juli besloten 2.500 plekken te schrappen. Aanstaande dinsdag wordt besloten welke locaties dicht moeten. Deze trage besluitvorming zou zeker 17 miljoen euro hebben gekost.

Dure auto
Ook ergeren medewerkers zich aan de manier waarop Albayrak met gemeenschapsgeld omgaat. In 2006 bestelde ze een Audi A8 ter vervanging van haar dienstauto. Het ministerie vond de auto te duur en hij werd afbesteld. Dit kostte toch 14.800 euro.

Ook dure consultants en het vele afscheid nemen van directieleden kosten de organisatie veel geld. Albayrak zegt in een reactie zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Er zouden nooit klachten zijn binnengekomen bij de daartoe ingestelde instanties. Het verloop in de directie zou komen door inkrimping van de organisatie.

Ook in 2007 en 2008 deed de Ondernemingsraad al onderzoek naar de problemen bij het COA nadat twee directeuren opstapten. Medewerkers hebben de problemen recent aangekaart bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Raad van Toezicht, maar vonden geen gehoor, meldt de NOS.

PvdA'er Hans Spekman heeft bij minister van Asiel en Immigratie Gerd Leers (CDA) een debat aangevraagd, twittert hij.

Tags

86 reacties

 • 0 0

  Jaarlijks meer dan twee ton? En dat voor de zus van de andere Albayrak? Dat is toch ver boven de Balkenende norm? En dat voor een half overheidsorganisatie die het ook met veel subsidies moet doen? Ook onze beroemde Postcodeloterij en Vriendenloterij subsidieert deze slokopstichting. Moet er geen einde gemaakt worden aan subsidie voor deze criminele organisaties?

 • 0 0

  Albayrak.....die naam komt ergens bekend voor....

  Typisch geval van uit de hand gelopen linkse hobby. Asielzoekers....daar valt veel aan te verdienen. Zowel aan stemmen voor links als kunstmatig gecreëerde topmanagement baantjes.

  Probleem kan makkelijk worden opgelost: Stoppen met instroom, dan bloedt het vanzelf dood en zijn deze figuren zoals albayrak niet meer nodig.

 • 0 0

  Ja hoor, het zijn nichtjes en weer had de PVV gelijk.
  Nurten Albayrak-Temur (VVD)is directeur van het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers en een aangetrouwde nicht van de vroegere staatssecretaris van justitie Nebahat Albayrak.
  De een gaf generaal pardon en de ander zette niet uit.
  Salaris van 270.000 Euro voor wanbeleid, de VVD doet het in dit geval niet echt beter dan de PvdA.

  http://www.elsevier.nl/web/10112163/Nieuws/Politiek/Albayrak-mag-generaal-pardon-uitvoeren.htm

 • 0 0

  Te makkelijk.

 • 0 0

  Het NRC zal wel weer analyses ten beste geven over die populistische werknemers bij dit bedrijf, en al die weggelopen directeuren?Allemaal populisten en het weggesmeten geld? Populistisch geld natuurlijk van populistische belasting betalers.daatom heeft de NTC nog een nieuw blaadje de wereld ingestuurd. Voor de niet populisten en hun met leer beklede Audies.