Nederland

Burgemeester Aboutaleb vindt legaal vuurwerk te zwaar

shari door Shari Deira

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam vindt legaal vuurwerk dat voor particulieren te koop is, te zwaar. Volgens hem bevatten vuurpijlen tegenwoordig zoveel kruit dat ze ernstige verwondingen kunnen veroorzaken bij gebruikers en omstanders.

Aboutaleb reageert daarmee op het grote aantal vuurwerkslachtoffers dat na Oud en Nieuw is terechtgekomen in het Oogziekenhuis in Rotterdam.

De Rotterdamse burgemeester is van plan zijn zorgen te delen met andere burgemeesters van de vier grote steden. Samen met hen wil hij het onderwerp onder de aandacht brengen bij het kabinet.

Traditie
Hij liet eerder al weten in gesprek te willen met de Chinese overheid om te praten over het vuurwerk dat daar wordt geproduceerd. Aboutaleb is geen voorstander van een verbod op particulier vuurwerk. Volgens Aboutaleb is vuurwerk tijdens Oud en Nieuw een 'prachtige Nederlandse traditie' die in ere moet blijven.

Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft 28 vuurwerkslachtoffers behandeld met verwondingen aan hun ogen. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt van een van de drukste nachten ooit. Er waren dit jaar 'maar' tien kinderen onder de slachtoffers. Andere keren is dat vaak de helft van het totale aantal.

Burgemeester Aboutaleb vindt legaal vuurwerk te zwaar

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

24 reacties

 • 0 0

  De samenstelling van het kruitgewicht van legaal vuurwerk is geregeld in de Regeling Nadere Eisen Vuurwerk (NREV). Kortweg komt het erop neer dat met deze eisen voldoende waarborg is dat vuurwerk niet te zwaar wordt of is.

  Het zit em niet in de samenstelling van het vuurwerk maar de wijze waarop mensen ermee omgaan. Vuurpijlen en romeinse kaarsen uit de hand laten wegschieten is zo'n voorbeeld. Treurig genoeg gebeurt dit nogal vaak (zelf waargenomen)

  Als vuurwerk volgens de aanduidingen wordt gebruikt zal het aantal slachtoffers tot een minimum beperkt worden. Door nu de oorzaak bij het vuurwerk zelf te leggen wordt de belangrijkste factor vergeten, de gebruiker.

 • 0 0

  Pedro Bastos op maandag 2 januari 2012 10:54


  Particulier vuur- en knalwerk zou zeker wel verboden moeten worden. Zolang er maar één persoon een hand, vinger, of oog door verliest is deze rommel de moeite niet waard.

  Tja dan kun je alles wel gaan verbieden, waar mensen een hand vinger of oog bij kunnen verliezen of de mens in een glazen kooitje plaatsen. Een mens dient het gezonde verstand te gebruiken om ongelukken te voorkomen, want zonder gezond verstand kan men overal mee verongelukken, zowel in het verkeer als op het werk.
  Goede voorlichting over vuurwerk zou ook 2/3 van de slachtoffers kunnen schelen. Voor niets is er niet het gezegde je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Maar dat geld voor zoveel zaken waar men mee stunt.

 • 0 0

  Volgende keer geen bier meer in het cafe

 • 0 0

  Ik wordt een beetje spuugzat van het gelobby van een kleine hoeveelheid dwingelanden.

 • 0 0

  het schijnt mij dat, hoe meer er geregeld wordt en verboden hoe erger het uit de hand loopt.