Nederland

Gehate blauwe brief Belastingdienst gaat verdwijnen

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De bekende blauwe brief van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post. Als het aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en worden de brieven uiteindelijk verleden tijd.

Door een wetswijziging kan het aantal brieven omlaag met tientallen miljoenen per jaar, meldt het ministerie van Financiën maandag.

Toeslagen
De Belastingdienst verstuurt jaarlijks zo’n 160 miljoen brieven. De wet vereist dat alle officiële beschikkingen, bijvoorbeeld over toeslagen, op papier staan.

Weekers wil nog dit jaar een wetswijziging aan de Tweede Kamer voorleggen, zodat de Belastingdienst officiële berichten ook via internet kan gaan versturen. Via een digitale postbus kunnen particulieren en bedrijven dan hun beschikkingen ophalen.

Hulp bij aangifte
Financiën noemt de toeslagen als voorbeeld. Bij iedere wijziging krijgt de betrokkene nu nog een brief thuisgestuurd, ook al is alle informatie via internet op te vragen. Dat kan best digitaal, vindt de staatssecretaris. Het ministerie garandeert overigens wel dat mensen die geen computer hebben of er moeite mee hebben, nog steeds hulp zullen krijgen bij hun aangifte.

Als het aantal brieven in eerste instantie met 50 miljoen omlaag kan, levert dat volgens berekeningen van het ministerie een besparing op van 95 miljoen euro. Dat komt mooi uit, want de Belastingdienst moet de komende jaren 395 miljoen euro bezuinigen en dat bedrag is met andere plannen nog niet gehaald.

Gehate blauwe brief Belastingdienst gaat verdwijnen

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

29 reacties

 • 0 0

  Komt een andere gehate brief of mail voor in de plaats.

 • 0 0

  *alvast""belastingdienst.nl"in spamlijst zet*

 • 0 0

  Beter eerst normaal werken mogelijk maken zodat er wat "verdiend" kan worden.
  Verlopig hebben ze alle macht en zijn in staat tot alles af te nemen.

 • 0 0

  Handig voor de mensen zonder computer. Leuke bron voor inkomsten ook voor oost europesche criminelen.
  Alle politieseries die ik zie, of dat nu duitse, engelse of nederlandse zijn, altijd is de electronische boef een oost europeaan. Kijk je naar douane series uit Austalië en Nieuw-Zeeland, worden ze gepakt aan de grens met skimming apparatuur. Dus pas maar op met uw DIGI inlog. Daar komt narigheid van.

 • 0 0

  Bevestigingen en overig correspondentie wordt dus voorlopig wél schriftelijk verstuurd in een Groen met Gele accenten envelop ( door een heuse postbode voor de zinloze werkverschaffing )
  Ontworpen tijdens taakstraf (wegens belastingontwijking) door reclameboys.
  Je “Groen en Geel” ergeren als thema & ondertoon: milieu maatregelen kosten 2x zoveel geld.