Nederland

Consumentenbond boos over prijsstijging orthodontisten

door Nelleke Groot

De Consumentenbond overweegt juridische stappen tegen orthodontisten vanwege fikse prijsverhogingen. Volgens de bond verhogen de mondverzorgers ook de kosten voor lopende behandelingen.

Bij de bond zijn gevallen bekend van patiënten die voor een beugel 30 procent meer moeten betalen. Een beugel kost dan 56 euro per maand in plaats van 43 euro. Vaak worden de patiënten hier niet over geïnformeerd.

Stijgende kosten
De bond kan geen landelijk beeld geven van hoeveel procent de kosten precies zijn gestegen. Uit meldingen die zijn gedaan bij de Consumentenbond blijkt dat mondhygiënisten de prijs voor een behandeling ook flink opschroeven.

Sinds 1 januari zijn de tarieven in de mondzorg vrijgegeven. Volgens TNS NIPO betaalt een klant dit jaar gemiddeld 6 procent meer voor behalndeling bij de orthodontist. Als belangrijkste oorzaken geeft het onderzoeksbureau inflatiecorrectie, stijgende kosten en investeringen.

Tandarts duurder, wat moeten we doen?

Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) heeft bij wijze van proef de prijzen voor mondzorg vrijgegeven. Ze hoopt dat de prijzen zullen dalen door de concurrentie:
Orthodontist flink duurder geworden door vrije prijzen

Tags

14 reacties

 • 0 0

  Zo lang je dus in de politiek op deze manier kan handelen" A roepen en B bedoelen "zonder daar op afgerekent te worden zal je dit soort idiote voorstellen houden.
  Natuurlijk weet schippers dat dit er aan zou komen en dat was waarschijnlijk ook de bedoeling,maar je verteld naar de burger toe gewoon een leugen en klaar is kees.
  Als ze haar woord niet houd wordt ze er toch niet op afgerekent.
  Alles wat je thuis in je opvoeding geleerd hebt kun je overboord gooien als je in de politiek gaat.

 • 0 0

  'Inflatiecorrectie, stijgende kosten en investeringen" zou de oorzaak zijn van zulke tariefstijgingen in de zorg. Steeds meer mensen zullen dat niet meer kunnen betalen, waardoor de "omzet" in gevaar komt. Daardoor zullen de tarieven (premies, en 'eigen bijbetalingen') opnieuw omhoog gaan. Zorg is dan alleen nog maar toegankelijk voor de rijken.

 • 0 0

  Edel op vrijdag 16 maart 2012 10:51

  U schrijft over theorieën die niet uitkomen. De theorie waarover u schrijft is reeds lang achterhaald. Die is achterhaald, een week nadat privatisering z’n intrede nam. De theorie die er op volgde was: Privatisering zorgt voor constante prijsverhogingen.
  Minister Schippers en haar adviseurs behoren tot het leger naïevelingen dat tegen beter weten en vol van goedgelovigheid eigen volk op kosten jaagt.
  Het zou ook kunnen dat zij een speelbal is van de privatisering.
  Dat maakt haar derhalve in beide gevallen totaal ongeschikt voor haar functie.

 • 0 0

  @Veenman,
  precies, maar wanneer houd dit geklungel van deze heren en dames nou een keer op.
  Zoals ik al schreef,ze zijn totaal niet capabel voor hun vak maar rommelen 4 jaar door en worden nooit afgerekent op hun geblunder.
  De belasting betaler mag de scherven weer oprapen en betalen.
  Noem maar op: tineke tolpoort,Hsl,betuwe lijn enz.
  Miljarden kapot gesmeten en allemaal gedoemd tot een grote mislukking.
  Als deze projecten niet zouden zijn uitgevoerd was bezuinigen niet nodig geweest.

 • 0 0

  Wat een uitstekend doordacht en voorbereid experiment! Het enige dat we zeker weten is dat we meer gaan betalen voor hetzelfde. Marktwerkingsfetisjisten zijn kennelijk erg hardleers. Bedankt minister Schippers!