Nederland

Geen nieuwe rechters in Amsterdamse zedenzaak

door Marlou Visser

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank heeft bepaald dat er geen nieuwe rechters worden aangesteld in de grote zedenzaak. De advocaten van hoofdverdachte Robert Mikelsons hebben de rechters gewraakt, omdat ze vooringenomen zouden zijn.

De wrakingskamer heeft alle betrokkenen dinsdag gehoord. Woensdag om half tien kwamen de rechters bijeen om een beslissing te nemen.

'Er is geen sprake van feiten of omstandigheden die de rechterlijke partijdigheid in het geding brengen,' zei de voorzitter van de wrakingskamer. 'Er is op de beoordeling van de ten laste gelegde feiten, de schuldvraag of de persoon van Mikelsons niet vooruitgelopen.'

Spreekrecht
De advocaten, Wim Anker en Tjalling van der Goot, wraakten de rechters op de eerste zittingsdag maandag omdat zij hadden besloten de ouders van de misbruikte kinderen spreekrecht te geven. Volgens het wetboek mogen alleen slachtoffers hun verhaal toelichten, maar de kinderen zijn daar te jong voor.

De 28-jarige hoofdverdachte Mikelsons heeft aangegeven het gevoel te hebben dat de rechters hem al hadden veroordeeld. Dit zou mede komen door de emotionele berichtgeving over de zedenzaak.

Mikelsons wil voorkomen dat hij tbs krijgt opgelegd. Dan kan hij levenslang worden vastgehouden. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven maximaal 20 jaar gevangenisstraf te kunnen eisen. Op de misdrijven staat maximaal 12 jaar cel, maar vanwege het grote aantal slachtoffers en de ernst kan justitie de eis verhogen.

Geen aangifte
Mikelsons heeft bekend meer dan tachtig zeer jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt. Hij wordt vervolgd voor het misbruik van 67 kinderen. Sommige ouders hebben ervoor gekozen geen aangifte te doen, omdat zij de privacy van hun kind belangrijker vinden.

Om de privacy van de jonge slachtoffers te waarborgen, heeft de zaak deels achter gesloten deuren plaats. Ook zijn namen van kinderen uit dossiers gehaald.

Woensdagmiddag om 13.30 gaat de zaak tegen Mikelsons en zijn partner en medeverdachte Richard van Olffen (39) verder met een algemeen verhoor van de verdachten.

Gestoorde delinquenten mogen niet onbehandeld vrijkomen. 'Levenslang' in een tbs-kliniek is in het geval van Robert M. de enige passende maatregel

Lees het Elsevier-commentaar van Gerlof Leistra: Alleen tbs kan Robert M. stoppen

Tags

40 reacties

 • 0 0

  Goeie uitspraak en zeer duidelijke en goed gemotiveert.
  Mijn vertrouwen in enkele rechters stijgt weer.

 • 0 0

  Die Anker overschat zich zichzelf enorm. Hij blijft een advocaatje als een boertje van buten.
  Het feit dat hij dit soort zaken bedenkt voor deze
  " cliënt" geeft te denken. Dat hij een van de meest grote misdadigers van de laatste tijd verdedigd is tot daar aan toe. Maar om te proberen het recht te ontkrachten om trucs uit te halen is ver beneden niveau en respectloos naar de grote schade die de ouders van die verkrachte en misbruikte kinderen hebben geleden.

 • 0 0

  Logische uitspraak.

 • 0 0

  Goed zo en gelukkig.
  Als dit gelukt was, was het een nieuw dieptepunt geweest in de historie van het Nederlandse recht.
  En nu de verdachte achter tralies en nooit meer vrij laten in een samenleving. Een goede samenleving zal er alles aan doen om zijn kinderen te beschermen.

 • 0 0

  Prima uitspraak van de wrakingskamer. Nu nog een heel zwaar vonnis want als het aan de gebroeders Anker ligt
  blijft al het geboefte vrij rondlopen danwel krijgt het een zeer lichte straf opgelegd en vooral TBS is hen een
  gruwel.