Nederland

Woningcorporatie Vestia schrapt zeker honderd banen

door Marlou Visser

Om financieel weer gezond te worden, wil woningcorporatie Vestia zeker 100 van de 1.150 personeelsleden kwijt. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Dat meldt de NOS.

Het personeel is per brief ingelicht over de aanstaande ontslagronde. In de brief wordt gesproken over het beëindigen van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslag wordt niet uitgesloten.

Er moeten meer personeelsleden worden ontslagen dan eerder werd gemeld. Demissionair minister Liesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) vond het verbeterplan onvoldoende en wil dat de corporatie meer maatregelen neemt.

Noodlening
De Rotterdamse corporatie raakte door verkeerde beleggingen in ernstige financiële problemen. De corporatie, die met ruim 90.000 huizen de grootste van Nederland is, kreeg van andere corporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw een noodlening van ruim 1,5 miljard euro.

Om weer gezond te worden, stoot Vestia ook diverse onderdelen af en wil de corporatie zich sterker richten op de provincie Zuid-Holland. Huurhuizen in het noorden en het oosten van het land zullen op termijn worden verkocht aan andere corporaties.

Nieuw bestuur
Vestia maakt ook aan het personeel bekend een bestuur aan te stellen dat uit drie personen bestaat. ‘De situatie waar Vestia in is terechtgekomen, heeft laten zien dat het model met één bestuurder niet wenselijk is.’

Topman Erik Staal liet zijn financieel topman Marcel de V. ongebreideld derivaten aanschaffen, complexe financiële producten die beschermen tegen rentestijging. Toen de rente daalde, moest Vestia miljarden bijstorten.

De V. wordt momenteel verdacht van fraude. Staal is opgestapt. Hij kreeg een vertrekpremie van 3,5 miljoen euro mee. 

Naar aanleiding van Vestia-drama wil het parlement een enquête. Dat is vragen naar de bekende weg en tijdverlies. Regel het toezicht nu goed, of blaas het hele stelsel op

Lees ook het commentaar van Arthur van Leeuwen: Enquête corporaties? We weten het al!

Tags

9 reacties

 • 0 0

  Pak de verantwoordelijke hun geld af, altijd komen ze er veel te gemakkelijk mee weg.

 • 0 0

  Ja en dan komen ze met een plan aan om de buffer te vergroten.In plaats van financiele controle mechanismen inbouwen.
 • 0 0

  Als je ineens 10% van je personeel kunt ontslaan, wat hebben deze dan in het verleden uitgevoerd?
  Of wordt nu de zweep over de overige werknemers gelegd?

 • 0 0

  Tja...de frauderende ex directeur zit prinsheerlijk in zijn miljoenen villa in Curacao

 • 0 0

  Staal lacht zich een deuk op Curacao!