Nederland

Inhuldiging 30 april: koningspaar maakt vaartocht op IJ

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De gemeente Amsterdam biedt de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima na de inhuldiging op 30 april een vaartocht aan op het IJ. Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag bekendgemaakt.

Route vaartocht

Het koningspaar stapt 's avonds om 19.00 uur op een boot bij het filminstituut Eye aan de noordoever. De route tussen het Koninklijk Paleis op de Dam en Amsterdam-Noord leggen ze af per bus.

De vaartocht trekt langs het Oeverpark via de noordkant van het IJ naar de kop van het Java-eiland en eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw aan het IJ waar het koningspaar een diner wacht.

Het inhuldigingsfeest op 30 april kost de gemeente Amsterdam 7 miljoen euro. De hoofdstad praat nog met het Rijk over een bijdrage. Ook worden sponsors gezocht. De 7 miljoen euro bevat ook de kosten van de viering van een 'gewone' Koninginnedag. De veiligheidsmaatregelen vormen de grootste kostenpost.

Onderweg zijn er optredens van artiesten en kan het publiek het paar toezwaaien.

Saluutschoten

De burgemeester spreekt van een koningsvaart. Volgens hem wordt de sfeer van het feestelijke evenement als een combinatie van een koninklijke Sail en een Bevrijdingsfestival.

Tussen 20.30 uur en 21.00 uur wordt de feestdag in Amsterdam afgesloten met saluutschoten.

Inhuldiging 30 april: koningspaar maakt vaartocht op IJ

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

20 reacties

 • 0 0

  Nou prachtig. Kunnen ze weer gaan zwaaien naar bejaarden.

 • 0 0

  LEUK !!

 • 0 0

  7 miljoen euro alleen deze dag ..
  Als wij een nieuwe baan krijgen moeten we ZELF ons geld investeren,om deze baan zo succesvol mogelijk te maken..ALLE EXTRA UITGAVEN gaan dan ook voor onze eigen portemonee...ALS we geluk hebben en genoeg belasting betalen ,kan dat dan aftrekbaar blijken..
  ZOUDEN de Oranjes eindelijk niet ook eens zelf meebetalen aan hun GOUDEN nest? Al was het maar voor gerechtigheid tegenover hun (slaafse)onderdanen

 • 0 0

  Heel leuk zo,n feest , maar ik had als zijnde het koningshuis de kosten zeker in deze enorme crisistijd ,niet door de bevolking alleen laten ophoesten .Zeker gezien het vermogen wat het koningshuis bezit .We moeten tenslotte allemaal als bevolking zijnde in deze tijd de eindjes aan elkaar knopen

 • 0 0

  Ik heb even op het punt gestaan mijn Koninklijke onderscheiding in te leveren omdat n.b. het organisatie commite o.a. uit de republikeinen Weijers ( D66- de anti koningshuis partij) en mevr. van Es ( communiste optima forma ) bestond.
  De zoveelste blunder van Rutte om deze 2 meelopers te benoemen. Hoe kan dat nou ?
  Voor mij is die benoeming een zwarte schaduw over de troonswisseling.
  Al blijf ik Oranje gezind.