Nederland

VU laat hele oeuvre van econoom Nijkamp onderzoeken

shari door Shari Deira

De Vrije Universiteit in Amsterdam stelt een onderzoekscommissie in die de wetenschappelijke handelwijze van econoom Peter Nijkamp moet onderzoeken. Niet alleen zijn promovenda zou hebben geplagieerd, ook Nijkamp zou zelfplagiaat hebben gepleegd.

Het gehele werk van Nijkamp zal de commissie nakijken en beoordelen op basis van nationale en internationale richtlijnen voor wetenschappelijke integriteit, meldt de universiteit dinsdag.

Doctorstitel

Eerder vandaag werd bekend dat promovendus Karima Kourtit, die werd begeleid door Nijkamp, zou hebben gesjoemeld met data voor haar promotieonderzoek. Ook zou ze een tijd lang onterecht de doctorstitel hebben gevoerd bij wetenschappelijke publicaties.

De VU ontkent nu dat de plagiaatzaak maandenlang te hebben verzwegen. De universiteit heeft naar eigen zeggen 'volgens de regels van de daarvoor landelijk afgesproken procedure' gehandeld.

Kourtit en Nijkamp zeggen op hun beurt dat zij volgens gangbare gebruiken in de wetenschap hebben gehandeld. Maar volgens de commissie die onderzoek deed naar het werk zegt dat er sprake is van plagiaat. De VU schaart zich achter dit oordeel.

Duidelijkheid

Met het nieuwe onderzoek moet duidelijk worden in hoeverre collega's of promovendi waarmee Nijkamp heeft samengewerkt, zijn geschaad en in hoeverre sprake is van 'ongepast gebruik' van eerder werk van betrokkenen.

De VU zal bovendien aan de Koninklijke Academie van Wetenschappen om duidelijkheid vragen wat betreft de grenzen tussen plagiaat en zelfcitatie.

VU laat hele oeuvre van econoom Nijkamp onderzoeken

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

6 reacties

 • 3 0

  Kwam volgens mij Nijkamp tegen bij de verdediging van een proefschrift. Wat vindt deze man zichzelf intellectueel zeg. Zet'm maar weer even met beide beentjes op de grond.

 • 4 0

  Zou het alleen Nijkamp betreffen of is het de cultuur?

 • 4 0

  En wat heeft deze "Top"econoom bijgedragen aan de maatschappij, buiten een hoop geouwehoer op schrift?

  Volgens mij heeft hij net zo min weten te voorkomen dat er crisis op crisis volgt als welk andere econoom.
  Ik vind economie geen wetenschap; Het hoort eerder thuis in de waarzeggerij.

 • 5 0

  De VU.....iemand verbaasd.

 • 4 0

  Peter Nijkamp is de gast die beweert dat migranten een positief saldo opleveren;
  http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2010/04/09/migrantenondernemers_houden_steden_leefbaar/