Nederland

AIVD: twee Nederlandse jihadisten pleegden zelfmoordaanslag

Servaas door Servaas van der Laan

Twee jihadisten met een Nederlands paspoort hebben zelfmoordaanslagen gepleegd. Het gaat om terroristische acties in Irak en Syrië.

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD.

Burgerdoelen

Eén van de terroristen pleegde een aanslag met een rugzak op een burgerdoel in Irak, de ander liet een autobom ontploffen in Syrië. Beide mannen kwamen bij de aanslagen om het leven. Meer wil de minister niet over de twee terroristen kwijt.

Wel zei Plasterk dat de stroom jihadisten vanuit Nederland voorlopig nog niet is gestopt. Onder hen zijn steeds jongere mensen en in toenemende mate ook vrouwen. Ongeveer dertig jihadisten zijn intussen weer teruggekeerd. Zij worden nauwlettend door de AIVD in de gaten gehouden vanwege mogelijke radicalisering.

Het verhaal van jihadist Victor Droste is tragisch en leerzaam

Waartoe een gebrek aan zingeving kan leiden, blijkt uit het huiveringwekkende verhaal van Victor Droste. Een onopvallende jongen uit Overijssel las de Koran en koos voor een leven als jihadstrijder in Syrië. Naar de weblog van Afshin Ellian

Gifgas

Volgens de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin, die vorige week in Den Haag Tweede Kamerleden toesprak, heeft de Syrische geheime dienst enkele maanden geleden een Nederlander gearresteerd die het gifgas sarin bij zich droeg.

Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Nederlandse jihadisten zich ook bezig houden met de smokkel van het gevaarlijke zenuwgas in Syrië. Deze berichten zijn nog niet officieel bevestigd.

AIVD: twee Nederlandse jihadisten pleegden zelfmoordaanslag

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

44 reacties

 • 36 3

  Het beste is dat ze oefenen midden in de woestijn, wie tickets wil, deze zijn gratis op tehalen in Den Haag.

 • 46 3

  En Plasterk staat erbij en kijkt ernaar en doet niks. Het is wachten op een escalatie in ons polderland.

 • 23 1

  Beter daar dan hier.......

 • 72 1

  "Ongeveer dertig jihadisten zijn intussen weer teruggekeerd. Zij worden nauwlettend door de AIVD in de gaten gehouden vanwege mogelijke radicalisering"
  Waarom worden deze terroristen niet meteen ontdaan van hun Nederlandse paspoort en retour gestuurd naar het land van herkomst in de zandbak??

 • 35 0

  Als er 1 schaap over de dam is volgen er hopelijk meer.
  Er is geen ruimte in ons land voor dit soort mensen.
  Het zijn tikkende tijdbommen, die in opdracht van hun hoogste chef zonder vragen dat zullen doen waar wij niet op zitten te wachten. Doe er wat aan nu het nog kan, of wachten we weer tot het kalf verdronken is en dan de put dichten?