Politiek

Kok: Fortuyn had verkiezingen gewonnen

door Administrator

Het tweede paarse kabinet is niet goed omgegaan met de opkomst van Pim Fortuyn. Dat zegt oud-premier Wim Kok in het boek 'Met Kok over veranderend Nederland', dat volgende week verschijnt. Hij is er zeker van dat Fortuyn in 2002 de verkiezingen zou hebben gewonnen als hij niet was doodgeschoten.

In het boek kijken de historici Piet de Rooy en Henk te Velde met de oud-premier terug op zijn carrière en de val van het paarse kabinet. Volgens Kok was de politiek in 2002 in een 'maalstroom' beland. 'Alles was op drift, de irrationaliteit had zich van Nederland meester gemaakt.'

Kok erkent dat zijn opvolger Ad Melkert fouten heeft gemaakt. Met name het beruchte televisiedebat, toen hij Fortuyn weigerde te feliciteren met diens verkiezingsoverwinning in Rotterdam, heeft weinig goeds gedaan voor de reputatie van de PvdA.

Ontwijken
Maar zelf zegt Kok ook niet alles goed te hebben ingeschat. Zo ging hij bij de begrafenis van Fortuyn door de achterdeur van de kerk naar binnen, alsof hij de mensenmassa wilde ontwijken. Volgens Kok was het uit veiligheidsoverwegingen, maar 'ik denk wel eens dat ik dan nog liever had gehad dat me wat was aangedaan'.

Ook vindt Kok dat zijn kabinet de problemen rond integratie niet goed heeft aangepakt. 'Achteraf moet ik wel zeggen dat we te lang hebben uitgestraald dat de problemen met minderheden overwegend terug te voeren waren op sociaal-economische en in veel mindere mate op sociaal-culturele factoren,' zegt Kok in het boek.

Vertrouwen
Toch begrijpt Kok nog steeds niet goed wat er mis ging met het tweede paarse kabinet. Een paar maanden voor de verkiezingen hadden de burgers immers nog 'een redelijk vertrouwen' in de regering, zo stelt de voormalige minister-president.

Kok kondigde in augustus 2001 zijn afscheid aan, maar daar had hij achteraf spijt van. 'Als 11 september 2001 twee weken eerder was geweest, had ik de aankondiging dat ik wegging misschien niet meer gedaan.' Hij vond dat hij Nederland 'in de steek liet', door het 'zo achter te laten'.

32 reacties

 • 0 0

  Oud-premier Kok vind het achteraf jammer dat hij bij de uitvaartdienst van Pim Fortuyn door de achteringang was binnengekomen. Mij verbaast het dat hij zich daar überhaupt heeft durven vertonen.
  Ook heeft er spijt van dat hij Nederland "in de steek heeft gelaten door het zo achter te laten". Ik kan hem gerust stellen. Nederland had het ten zeerste toegejuicht als hij Nederland reeds vele jaren eerder in de steek had gelaten. Dan had hij het niet "zo" achter kùnnen laten!

 • 0 0

  Zoals zo vaak maakt de politiek (en nu dus ook weer Kok) de fout door te zeggen dat de intergratie mislukt is.Er zijn gewoon te veel immigranten binnengelaten dat is het probleem.

 • 0 0

  Komt Kok eindelijk met een motief waarom de AIVD instructie kreeg om Fortuyn niet te beschermen. Het is wel jammer dat de AIVD ook bij van Gogh wist dat "ze" hem wilden vermoorden en hebben dit weer laten gebeuren. Er schijnt zelfs een film over gemaakt te zijn waarvan de laatste toevalliger wijze de regisseur was. Als je als overheid weet dat mensen iemand wil vermoorden en je laat het gewoon gebeuren dan ben je gewoon medeplichtig. Er waren eerst geen problemen en 3 jaar na dato wilde hij het land redden. Waarvan dan en wat waren dan de problemen en wat ging hij dan doen? Want het ging toch zo goed ? Het land is toch juist gered want het probleem was toch juist Fortuyn en dat is toch opgelost. Volkert en Mohammed krijgen misschien ook gewoon een wachtgeldregeling want een gewone baan kunnen ze wel vergeten. Kok die het land wilde redden, haha. Hij heeft er juist een zooitje van gemaakt.

 • 0 0

  "Oud-premier Wim Kok (PvdA) is ervan overtuigd dat Pim Fortuyn in 2002 de verkiezingen had gewonnen als hij niet was doodgeschoten. Hij zegt dit in het boek Met Kok over veranderend Nederland, dat volgende week verschijnt. ‘De politiek was in een maalstroom, alles was op drift, de irrationaliteit had zich van Nederland meester gemaakt’, aldus Kok"

  Lees ik dit goed? De irrationaliteit had zich van Nederland meester gemaakt. Volgens mij was Nederland op dat moment juist maximaal rationeel en verstandig. Kok is niet alleen volkomen autistisch als hij nog steeds zegt niet te begrijpen waar de onvrede vandaan kwam, maar bovendien is hij de vleesgeworden arrogantie door te beweren dat op dat moment iedereen de weg kwijt was, behalve hij. Ik ben blij dat hij weg is en nu met veel bravour doet aan exhibitionistische zelfverrijking bij een aantal grote multinationals.

 • 0 0

  Wat je nieuws noemt...dat Fortuijn zou hebben gewonnen. Om die conclusie te trekken hoef je niet bijzonder intelligent te zijn.
  Jammer dat hij niets zegt over de actualiteit van de hoge bonnussen en salarissen waar hij toen de mond van vol had (exhibitionistische zelfverrijking)maar ja dat is te veel gevraagd om enige zelfkritiek
  aan de dag te leggen wanneer je zelf nu zo'n positie "bekleedt"