Politiek

Kamp: Zet criminele allochtonen het land uit

door Brenda Peeters

Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning moeten Nederland meteen worden uitgezet als zij zijn veroordeeld voor een misdrijf waar een onvoorwaardelijke celstraf op staat.

VVD-Kamerlid Henk Kamp lanceert dit voorstel vandaag, meldt het AD.

Hij eist dat ‘criminele vreemdelingen’ harder worden aangepakt. 'Zij hebben bewezen dat ze hier niet thuishoren.'

'Soft'
De VVD vindt de aanpak van criminelen met een tijdelijke verblijfsvergunning nu te 'soft'. Of veroordeelde vreemdelingen moeten vertrekken, hangt af van de vraag hoe lang zij hier al zijn.

Dit heeft tot gevolg dat iemand die al jarenlang in Nederland verblijft, verschillende keren de fout in mag gaan, voordat de verblijfsvergunning wordt ingetrokken.

'Daar moet een einde aan komen', vindt Kamp. Al bij één overtreding moet wat de VVD'er betreft de verblijfsvergunning worden ingetrokken.

Automatisch
Kamp introduceert het plan nadat hij in Slotervaart meeliep met de Amsterdamse PvdA-stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Net als Kamp dringt de voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart aan op een hardere aanpak van buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Iedere vijf jaar moet worden onderzocht of buitenlanders met een verblijfsvergunning 'een gevaar voor de samenleving' vormen, vindt Kamp. Jongeren die zich misdragen kunnen dan het land worden uitgezet, in plaats van dat hun verblijfsvergunning automatisch wordt verlengd.

Handhavingsplan
PvdA-Kamerlid Hans Spekman steunt Marcouch en wil dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA, Justitie) met een ‘handhavingsplan’ komt.

Kamp gaat volgens Spekman te ver. 'Als hij zijn zin krijgt dreigt een FC Utrecht-supporter die al vijftien jaar in Nederland is, uitgezet te worden, nadat hij één keer bij een stadionrelletje is opgepakt.'

Bekijk ook Wynia's Week: Marcouch moet Albayrak boeven laten uitzetten

Lees ook het Elsevier-commentaar Kan de VVD het thema immigratie weer claimen?

Door Brenda Peeters

 

Naar de homepage

Tags

70 reacties

 • 0 0

  Geen woorden maar daden meneer Kamp???

 • 0 0

  Volkomen normale actie. Het enige wat abnormaal is, is dat de overheid de Hollanders al die decennia heeft uitgeleverd aan dat buitenlandse schorem. Er zijn al zo veel doden en gewonden gevallen omdat ze in Den Haag alles wat buitenlands is als heilig beschouwen. Dus ik ga niet roepen hoe geweldig dit voorstel is.

  Ik kan trouwens nu al de reactie in de Tweede Kamer uittekenen. Prachtige gelegenheid voor Wouter Bos en zijn slijmende landverraders om hun vuist weer tot aan de elleboog in de aars van de buitenlanders te steken. Stemmetjes winnen.

 • 0 0

  Ixtaccihuattl op maandag 11 februari 2008 08:20

  Ik heb zoiets al eens eerder meegemaakt, het betrof iemand die een hersenbloeding had gehad. Reageren op deze manier is dan een soort therapie. Geduld dus.

  OT/ Met dit voorstel zet Kamp natuurlijk niet de kleine (draaideur)criminelen buiten spel. Over de dubbele nationaliteiten nog maar te zwijgen.

 • 0 0

  Oh..., nu gaat VVD Henkie op de Geert/Rita tour!
  Lazer toch op; VVD krijgt mijn stem nooit meer.
  Gekke Henkie ff populair doen!

 • 0 0

  Dat dan weer wel. op maandag 11 februari 2008 08:38
  Kunnen we voor de schadeafhandeling bij u terecht?