Politiek

VVD: Herfkens heeft gebrek aan moreel besef

door Robin van der Kloor

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat Eveline Herfkens het geld dat zij jarenlang ten onrechte van Buitenlandse Zaken heeft ontvangen, moet teruggeven. Volgens VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn heeft de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking een 'gebrek aan moreel besef'.

De oppositiepartijen VVD, SP, D66, PVV en GroenLinks vinden dat Herfkens het geld sowieso moet terugstorten omdat zij het nooit had mogen ontvangen.

Juridisch
Zij hekelen het gedrag van PvdA'er Herfkens en wijzen erop dat zij de regels had moeten kennen.Dat bleek donderdag tijdens een debat over de kwestie Herfkens. Zelf vindt Herfkens dat ze geen tijd had om de regels allemaal te kennen.

De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie vinden dat Herfkens het geld alleen moet teruggeven als de oud-bewindsvrouw de regels ‘willens en wetens’ heeft overtreden en terugvordering juridisch mogelijk is.

Zakkenvullen
VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn vindt dat de armoedebestrijdster een gebrek aan moreel besef en geen enkele berouw toont. De PVV spreekt over zakkenvullen.

De oppositie wil niet dat het kabinet zich om juridische redenen ervan laat weerhouden het geld terug te vorderen. Minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) gaf onlangs nog aan dat het Rijk het geld niet terug kan eisen.

Ook de PvdA, de eigen partij van Herfkens, vindt dat niets doen slecht is voor de geloofwaardigheid van de overheid. Wel wees PvdA-Kamerlid Chantal Gillard op de rechtszekerheid van Herfkens. Gillard vindt dat ook Buitenlandse Zaken en de VN fouten hebben gemaakt. Ze eist duidelijkheid in de procedures.

Lees ook de weblogs Eveline Herfkens, wat een bespottelijk wezen van Liesbeth Wytzes en De Derde-Wereld-graaiers van de PvdA en de VN van Afshin Ellian

 

Bekijk ook Wynia's Week/ Zaak Herfkens stinkt nog meer dan gedacht

RTL Nieuws/ Tweede Kamer wil geld terug van Herfkens

Door Robin van der Kloor

 • Nu ook elsevier op uw mobiel. Ga naar www.elsevier.nl/mobiel
 • Abonneer u op de gratis dagelijkse nieuwsbrief van elsevier.nl
 • Neem een (proef)abonnement op Elsevier


Naar de homepage

Tags

49 reacties

 • 0 0

  Praatjes, uitvluchten van de regeringspartijen.
  Eens een keer toegeven dat een partijgenoot een fout/blunder heeft gemaakt gebeurt natuurlijk nooit.
  Karakterloosheid viert hoogtij bij de regering.

 • 0 0

  En nu gaarne een volledig onderzoek naar de handel en wandel van nog zo'n nep-linksige zakkenvuller, zonder enig moreel besef: KOENDERS!!


  FOUTER DAN DEZE MAN KAN BIJNA NIET!!

 • 0 0

  'Willens en wetens' is niet te bewijzen. Ik weet nu al wat ze gaat zeggen. Maar dat geld moet terug; het is onrechtmatig verkregen, of ze dat nou wist of niet.

 • 0 0

  Ik krijg steeds meer hekel aan de PvdA-ers.
  Ik heb daar een woord voor dat begint met een vette H.

 • 0 0

  Burgers moeten ook onrechtmatig verkregen subsidies gewoon terugbetalen. Voor zover ik weet is iedereen in Nederland voor de wet gelijk. Laat Herfkens dan ook haar onterecht verkregen subsidie terugbetalen. Dit heeft niets met politiek te maken, het is een rechtskwestie. Indien ze het geld niet meer heeft, laat de rechter dan beslissen over een regeling.