Politiek

'Herfkens kost Nederland 3.800 euro per maand'

door Robin van der Kloor

Door verjaring kan de huursubsidie die PvdA'er Eveline Herfkens jarenlang onterecht ontving, gedeeltelijk niet meer worden teruggevorderd. Nu al is 48.000 dollar (ruim 30.000 euro) verloren gegaan, en dat bedrag neemt met 6.000 dollar per maand toe.

Dat meldt De Telegraaf.

Royale appartement
Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens ontving, onterecht, 280.000 dollar aan huursubsidie voor haar royale appartement in New York. Het geld werd gestort door het ministerie van Buitenlandse Zaken toen Herfkens werkzaam was bij de VN.

Door een verjaringstermijn van vijf jaar hoeft de voormalige PvdA-bewindsvrouw voor Ontwikkelingssamenwerking nu al niets meer terug te betalen over de vergoedingen die zij eind 2002 en in de eerste helft van 2003 kreeg. Dat komt neer op een verliespost van 48.000 dollar.

Terugvorderen
Dat betekent dat Verhagen iedere maand 6.000 dollar minder terug kan vorderen van Herfkens, die overigens überhaupt niet van plan is om het geld terug te betalen, ook al willen de Tweede Kamer en Verhagen dat wel.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent noch bevestigt tegenover elsevier.nl dat er sprake is van verjaring. Minister Maxime Verhagen (CDA) doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden en verder doen wij geen uitspraken, aldus de woordvoerder.

Vertraging
Wel is er vertraging bij het informeren van de Tweede Kamer, want Verhagen heeft de datum voor de 'deadline' verschoven naar een nader te bepalen datum.

 Advocaat Roger van Dijk, die zich heeft gestort op de zaak, zegt in De Telegraaf dat Verhagen dit gemakkelijk had kunnen voorkomen met een zogeheten ‘stuitingsbrief’, die de verjaring voorkomt.

Briefje
‘Het eerste wat het ministerie reeds in januari 2008, toen de affaire bekend werd, had moeten doen, was het zenden van zo’n tweeregelig briefje.’

Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op de zaak, maar wijst erop dat stuiting alleen in civiele procedures kan en de kwestie rond Herfkens ‘vanuit het ambtenarenrecht wordt benaderd’.

Naar de homepage

Lees meer over de kwestie-Herfkens

Tags

86 reacties

 • 0 0

  Ambtenaren recht is verzonnen door en voor ambtenaren. Dat is incestueus en achterlijk. Net als die 'tuchtcomissies' van medici, juristen, etc. Het enige doel hiervan is afscherming van openbare rechtsregels. Kennelijk gelden de regels die voor jou of mij gelden niet voor ambtenaren. En ondertussen gooien ze mijn belastinggeld over de balk.

  Ik kan niet wachten tot de volgende verkiezingen.

 • 0 0

  Valt er ook een tweeregelige stuitingsbrief te maken tegen de stuitende arrogantie van deze mevrouw?

 • 0 0

  Lord Leto....ik denk van wel !!!!!!!

 • 0 0

  Het is ongeloofelijk dat dit slappe kabinet niet het lef heeft om haar hard aan te pakken.Bij de normale
  gemiddelde nederlander zou men er geen probleem mee hebben.Laat maar komen die verkiezingen, zo snel als
  kan

 • 0 0

  En de politiek met haar ambteNARREN slaapt gewoon verder.