Politiek

PvdA in problemen door Uruzgan-discussie

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De discussie over de missie in Uruzgan doet de PvdA geen goed. De partij verloor deze week twee zetels en staat op vijftien zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De peiling geeft aan dat 84 procent van de Nederlanders denkt dat het kabinet besluit tot een nieuwe missie in Uruzgan of elders in Afghanistan. Ongeveer de helft (46 procent) van hen wil dat er na 2010 Nederlandse militairen in Afghanistan blijven.

Verlengen missie
Van de mensen die in 2006 op de PvdA stemden, vindt maar 33 procent dat er militairen moeten blijven in Afghanistan, maar 71 procent van die groep denkt dat de regering daar toch toe besluit. De aanhang van het CDA is voorstander van het verlengen van de militaire missie na 2010 in Uruzgan. Het CDA bleef stabiel in deze peiling.

De PVV spint garen bij de discussie na het Zwitsers referendum over minaretten en stijgt, voor het eerst sinds oktober, weer een zetel. De PVV zou daardoor uitkomen op 27 zetels, evenveel als het CDA.

GroenLinks
GroenLinks stijgt een zetel en komt uit op dertien, het hoogst in de afgelopen tien jaar. Bij de overige partijen verandert niets. D66 houdt 22 zetels, de VVD 20, SP 15, ChristenUnie 6, PvdD en SGP 2 en Trots op Nederland van Rita Verdonk 1 zetel.

'De PvdA staat onder toenemende druk om akkoord te gaan met een nieuwe of verlengde Afghanistan-missie. De Kamerfractie en vice-premier Wouter Bos willen er niks van weten, maar in de strijd met het CDA verloren ze gisteren terrein.'

Lees het hele Elsevier-commentaar PvdA verliest terrein in debat Afghanistan-missie

PvdA in problemen door Uruzgan-discussie

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

65 reacties

 • 0 0

  Heel autochtoon Nederland heeft last van de PvdA!

 • 0 0

  Als de PvdA zou beslissen om uit het kabinet stappen, en brengen dat leuk dan is er nog iets te redden voor ze maar als zij zullen toegeven dan is het verloren zaak voor ze want zoveel draaikonterij kan zelfs de politiek niet aan.

  Obama is onder de 50 procent gezakt en toch rent men in Europa nog achter hem aan als ware hij het licht, liefde en opslossing.

 • 0 0

  Als de PvdA niet draait valt het kabinet!! Als de PvdA wel draait is deze partij ten dode opgeschreven.

  Terugkijkend is de NL-er nu al 2 keer beloofd om een eind te maken aan deze missie. Volgend jaar zitten wij er in totaal 4 jaar. Samenvattend kan NL nu zeggen dat wij als klein land een enorme bijdrage hebben gegeven in levens, onze kennis, en tegen enorme kosten.
  DEU en FRA kunnen er naar verhouding nog wel een schepje bovenop doen.
  Hierna zal Dhr Koenders nog lang doorgaan met het storten van geld in de papaver teelt.

  Tot nu heeft nog niemand de AFG-Euri-Cijfers openbaar gemaakt, maar als dat wel gebeurt dan zult u ongekend verbaasd zijn. (Een AN124 vracht vlucht naar AFG kost al gauw E500.000,- )

  Dus genoeg is genoeg, en wij hoeven ons als klein land al helemaal niet te schamen.

 • 0 0

  Waarom blijft CDA nog op 27 zetels staan?
  Dat is omdat dit de laatste strohalm is om 'het geloof' niet te verliezen.
  De laatste band met het verleden, toen men als protestant of katholiek bij je eigen club wilde horen.
  Dat je in eigen kring altijd zonder tegenstand of debat je mening kon verkondigen.
  Balkenende is daar de laatste standvastige leider, want hij kan zonder geloof niet functioneren en daar houden deze stemmers zich aan vast.
  Want zonder dit geloof hebben zij niets meer.

 • 0 0

  The Glanconer op zondag 6 december 2009 13:24
  …vraag ik me wel af waarom in hemelsnaam het CDA zo stabiel blijft?..
  Dat komt omdat het cda de grootste gemene deler is. En dat nou maar eens letterlijk: Gemeen en Deler. Verdeel en heers dus.