Politiek

Angst moslimprotesten: Britten weigeren Wilders toegang

door Maartje Willems

PVV-leider Geert Wilders is de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd, omdat hij de openbare orde te veel zou verstoren. Minister Maxime Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken 'betreurt' dat en heeft contact opgenomen met zijn Britse ambtsgenoot David Miliband.

Verhagen heeft Miliband gebeld om zijn
ongenoegen te uiten over het feit dat een Nederlandse parlementariër
niet naar een ander EU-land kan reizen.

Fitna
Wilders wilde in januari al zijn film Fitna vertonen in het Britse parlement, op uitnodiging van een lid van het Britse Hogerhuis, maar dat werd hem verboden.

Zijn bezoek aan Londen zou nu donderdag zijn, maar vandaag kreeg hij een brief van de Britse ambassadeur. Hij is niet welkom in Groot-Brittannië, omdat zijn bezoek een gevaar zou zijn voor de openbare orde. 'En dat terwijl ik nota bene ben uitgenodigd door het Britse parlement,' reageert Wilders tegen persbureau Novum.

Hij is toch van plan af te reizen naar Londen, 'dan zie ik wel wat er aan de grens gebeurt. Laat ze me maar in de boeien slaan'.

Verschillende Britse media meldden dat vertegenwoordigers van de Britse moslimgemeenschap, onder wie de prominente Lord Ahmed, dreigden een grote demonstratie te houden met tienduizend moslims, wanneer Wilders zijn film zou vertonen.

Openbare orde
Bart Rijs, de woordvoerder van Verhagen, bevestigt aan elsevier.nl dat de komst van Wilders naar Groot-Brittanië de openbare orde zou verstoren en dat hem daarom de toegang is ontzegd.

De zaak wordt in Groot-Brittannië behandeld door de Britse minister van Justitie Jack Straw, omdat het gaat om binnenlandse veiligheid. Daarom zal minister Ernst Hirsch Balin (CDA) van Justitie contact opnemen met Straw.

Treurig
Het is een beslissing van het Britse Hogerhuis of Wilders de film in het parlement zou mogen vertonen, vindt Verhagen. 'Maar dat een Nederlandse parlementariër de toegang tot een ander EU-land wordt geweigerd is zeer betreurenswaardig,' zei Verhagen.


Tags

178 reacties

 • 0 0

  De moslims winnen elke wedstrijd,daar moeten wij aan wennen.

 • 0 0

  Nou, de stoom komt bijna uit mijn oren. Dit is ongehoord!
  Wat is Groot-Brittannië een dhimmie land geworden. Wat een angsthazen. En wat een risee binnen de angelsaksische landen.
  Schande.

 • 0 0

  Als dit werkelijk waar is is dit écht een zwarte dag voor de westerse democratie. Hier wordt de vrijheid van mening letterlijk verkwanselt voor 'rust' in de (Britse) tent.

 • 0 0

  Hoera,Eurabië is een FEIT.

 • 0 0

  De grootste haatzaai imams mogen daar komen te preken, hen wordt geen strobreed in de weg gelegd. Engeland is ook al geen baas meer in eigen huis, de gasten hebben het overgenomen. Voorbeeld hoe de islam de wereld veroverd. Stil en achterbaks.