Politiek

Rosenthal neemt afstand van Palestina-toespraak Wilders

door Marlou Visser

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) neemt afstand van de uitspraken die PVV-leider Geert Wilders dit weekend deed tijdens zijn bezoek aan Israël. Wilders zei daar onder andere dat 'Jordanië de enige Palestijnse staat is die er ooit zal komen'.

Rosenthal heeft de regering van Jordanië meegedeeld dat Nederland de opvattingen van Wilders niet deelt, zei de minister in een overleg met de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans riep Rosenthal op om zich te distantiëren van Wilders' uitspraken. 'De minister moet deze onzin onzin durven te noemen.'

'De opvattingen van de PVV, of ze onzin zijn of zinnig, deelt de Nederlandse regering niet. Daar mag ook geen enkel misverstand over bestaan,' zei Rosenthal.

Afstand
Wilders zei zondag in een interview met de Israëlische krant Ha’aretz ook al dat hij niet namens de Nederlandse regering spreekt. Wilders was in Israël uitgenodigd door het rechtse parlementslid Arieh Eldad en zei onder meer dat alle problemen in het Midden-Oosten aan de islam te wijten zijn.

Rosenthal had al eerder gezegd te verwachten dat hij in het buitenland regelmatig  zal moeten uitleggen dat de PVV geen deel uitmaakt van de Nederlandse regering. 'We zijn pro-actief in dit soort aangelegenheden. Wij leggen ontspannen en standvastig uit hoe de zaak in Nederland in elkaar zit. Als je dat helder uitlegt, dan is de reactie er een van geruststelling en duidelijkheid,' aldus Rosenthal.

De regering van VVD en CDA streeft naar een tweestatenoplossing voor Israël en het Palestijnse volk, staat in het Regeerakkoord.

Tags

40 reacties

 • 0 0

  Rosenthal had al eerder gezegd te verwachten dat hij in het buitenlandregelmatig zal moeten uitleggen dat de PVV geen deel uitmaakt van de Nederlandse regering.
  ===


  Als de haan drie keer kraait.

 • 0 0

  Het dwepen van Timmermans met de EU is onzin; de mening van Wilders over het palestijnse probleem is pragmatisme.

 • 0 0

  Rosenthal was toch met Tjeenk Willink uitgezonden door Beatrix om een linkse regering te maken?
  Wellicht wil hij snel een herkansing uitlokken.

 • 0 0

  Goed gedaan door Rosenthal.

 • 0 0

  Gerard op donderdag 9 december 2010 16:40
  Dit even terzijde want natuurlijk hebt u gelijk: Wilders wordt steeds weer verraden door de VVD en CDA. Maar Geert accepteert dit om hem moverende redenen.
  ===

  Schreef het bewust op de manier zoals geschreven.
  Wilders is inderdaad slimmer dan de rest en doet dat omwille van bepaalde beweegredenen.

  "Moverende redenen" is een term welke door gemeentelijk Sociale Diensten, binnen besluiten, ook wordt gebruikt om uitkeringsgerechtigden in beweging te krijgen.