Politiek

Conflict naar climax: nog deze week Uruzgan-besluit

door Robin van der Kloor

Het conflict over een eventuele langer Nederlands verblijf in Afghanistan lijkt deze week tot een climax te komen. PvdA en ChristenUnie willen dat het kabinet voor het weekend een besluit neemt, maar CDA wil dit over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen.

Oorspronkelijk zou het kabinet voor 1 maart met een beslissing komen over verlenging van de aanwezigheid van Nederland in Afghanistan.

Climax
PvdA en ChristenUnie willen het besluit nu naar voren schuiven, meldt RTL Nieuws. Daarmee lijkt het langslepende coalitieconflict over Uruzgan eindelijk tot een climax te komen, al wordt gezegd dat CDA het besluit juist wil uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

Na het verkiezingsdebat maandagavond herhaalde PvdA-leider Wouter Bos nog eens dat een langer verblijf in Uruzgan, ook al is het een trainingsmissie zoals de NAVO voor ogen heeft, is uitgesloten.

NAVO-verzoek
Het CDA ziet dat NAVO-verzoek wel zitten, maar PvdA is mordicus tegen en wil dat Nederland dit jaar Uruzgan verlaat.

Vorige week ontstond ruzie binnen de coalitie, toen PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in eerste instantie aangaf wel iets te zien in het NAVO-plan. Niet veel later werd duidelijk dat de partij hier toch geen voorstander van is.

Bos en Verhagen
Bovendien zei partijleider Bos dat hij door minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) niet was geïnformeerd over het NAVO-verzoek.

Verhagen reageerde boos op Bos, waarna de vice-premier van de PvdA moest toegeven dat hij fout zat: Verhagen had altijd zorgvuldig gehandeld.

Tags

20 reacties

 • 0 0

  En Balkenende zit in Canada. Het lijkt het koningshuis wel. Er zijn ernstige problemen en hij vlucht meteen.

 • 0 0

  Belachelijk dat een beslissing die niets met gemeenteraden te maken heeft een rol zou moeten spelen. Het achterbakse CDA voorstel voor uitstel toont hun ware aard weer goed aan; de Balkenende oplossing begint sleets te worden want uitstel is geen afstel meer.

 • 0 0

  De term 'flutkabinet' staat mij levendig voor ogen. Ook met alle uitgekraamde onzin gisterenavond op de Staatsomroep in het achterhoofd hoop ik dat ze de boel eindelijk laten knallen.
  Verkiezingen, nu! 8 Jaar JP waren er dik 7 te veel.

 • 0 0

  P. van Dommelen, Roermond

  De beslissing wordt deze week zeker niet genomen aangezien vandaag iedereen druk bezig is met het rapport Davids enaan het eind van de week gaat iedereen met verkiezingsrecces. Bovendien "gunt" het CDA de PvdA geen klein succesje voor de gemeenteraadsverkiezingen.

  En na de verkiezingen heeft de PvdA geen reden meer om niet te draaien want dan is toch alles al verloren.

 • 0 0

  'maar CDA wil dit over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen'

  Bang voor de verkiezingen CDA? DE afspraak was toch: 2010 stoppen!

  Och er zal wel weer een 'draai' worden gegeven, zodat al de partijen weer tevreden zijn. Het zoveelste bewijs, dat de Politiek totaal niet denk aan de wensen van de KIEZER!