Politiek

'PvdA-programma langste zelfmoordbrief uit geschiedenis'

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

VVD-lijsttrekker Mark Rutte acht samenwerking met de PvdA na de verkiezingen van 9 juni nagenoeg onmogelijk. Volgens hem is het verkiezingsprogramma van de PvdA 'de langste zelfmoordbrief in de geschiedenis'.

Dat zegt Rutte in een interview
met De Dagelijkse Standaard.

Uitsluitbrief
‘We sluiten nooit partijen uit, maar als ik kijk naar het programma dat Wouter Bos voor Job Cohen heeft gemaakt, dan zie ik dat als een hele lange uitsluitbrief,’ aldus Rutte. Hij noemt een VVD-PvdA-kabinet ‘bijna niet te formeren’.

Dat ligt volgens Rutte vooral aan het PvdA-program, dat de VVD'er wegzet als ‘de langste zelfmoordbrief in de geschiedenis’, zoals het verkiezingsprogramma van het Britse Labour in 1983 werd genoemd, dat leidde tot een grote overwinning van de Conservatieven.

Met zijn uitspraken laat Rutte doorschemeren dat hij een hard hoofd heeft in vier van de vijf mogelijke drie-partijen-coalities, waarbij samenwerking tussen VVD en PvdA noodzakelijk is. Dan blijft alleen de optie CDA-VVD-PVV over.

Peilingen
In de peilingen leggen de PvdA en de VVD elkaar het vuur aan de schenen. Beide partijen schommelen momenteel rond de 33 zetels. ‘Het zal voor ons heel lastig worden om met deze PvdA tot iets te komen.’

Hij waarschuwt de kiezer voor een nieuw CDA-PvdA-kabinet, waarin niets zal veranderen. Ruttes VVD wil het liefst deelnemen in een combinatie ‘waarbij er ook iets te regeren valt’. Volgens peil.nl is de VVD de partij die de Nederlandse kiezer het liefst in een kabinet ziet.

Wat immigratie betreft was de VVD met Rita Verdonk 'te voorzichtig', meent Rutte. 'We gaan nu een stap verder. Wat ik toen zei, was in een periode dat de VVD met Rita Verdonk als minister een stap had gezet om het aantal migranten terug te brengen. Te voorzichtig, zeg ik achteraf gezien, als het gaat over de immigratie als geheel. Er moet met name meer gebeuren aan de huwelijksmigratie.'

'PvdA-programma langste zelfmoordbrief uit geschiedenis'

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

70 reacties

 • 0 0

  Jaja, na de verkiezingen gaan ze het gewoon samen proberen. Met D66 als glijmiddel. Grote woorden hebben we inmiddels wel genoeg gehoord. Voor grootse daden hoeven we bij Mark en z'n VVD niet aan te kloppen.

 • 0 0

  Nagenoeg zegt genoeg.

 • 0 0

  De VVD is keihard want het zijn lui uit de zakenwereld, maar ik heb altijd de indruk dat er met ze te praten valt wanneer het menselijkheid betreft.
  De pvda en d66 hebben die menselijkheid niet; die laten de samenleving, die van groot belang is voor een eh, samenleving zal ik maar zeggen, naar de vaantjes gaan omwille van islamisering en individualisering. Verdeel en heers, zogezegd.
  Dus Rutte, maak van dat “nagenoeg onmogelijk” maar “uitgesloten”.

 • 0 0

  op 20 mei worden de CPB berekeningen openbaar. en dan gaat het offensief CDA los, de VVD moet iets en snel om de positie in de peilingen te behouden.

 • 0 0

  Rutte zegt dat het "nagenoeg" onmogelijk is met de PvdA in de regering te gaan zitten? Ik hoor; Wij van de VVD zullen "vrijwel zeker" met de PvdA samen gaan regeren ...