Politiek

PvdA: Polen moeten verplicht Nederlands leren

shari door Shari Deira

De PvdA wil dat uitzendbureaus verplicht een taalcursus gaan aanbieden aan Oost-Europeanen die langer dan drie maanden in Nederland komen werken. Volgens de partij spreken Poolse werknemers vaak geen Nederlands, met als gevolg dat buren elkaar tegenwoordig niet meer verstaan.

De sociaal-democraten stellen minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) woensdag voor een taalcursus verplicht te stellen, meldt het AD.

Praten
De partij wijst op het uitzendbureau AB Oost dat al een taalcursus aanbiedt aan uitzendkrachten uit Oost-Europa. Het kost ruim 1.400 euro per deelnemer, maar dat heeft het uitzendbureau er wel voor over. 'We vinden het belangrijk dat onze medewerkers kunnen praten met onze klanten,' zegt een woordvoerder van het bureau.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is het met AB Oost eens en wil dat alle uitzendbureaus een taalcursus aanbieden. 'Het overgrote deel van de Oost-Europeanen verzint niet zelf hier te komen werken, maar wordt hier naartoe gehaald door uitzendbureaus,' zegt Van Dam.

'Vaak zijn dat louche bureautjes, die Polen in huizen dumpen in bepaalde buurten in Nederland.' In de wijken waar veel Oost-Europeanen wonen, wordt vaak geklaagd over overlast. 'De leefbaarheid staat onder druk, omdat je je buren niet kunt verstaan.'

Fout
Volgens Van Dam herhaalt de geschiedenis zich. Net als Turkse en Marokkaanse gastarbeiders, leren nu ook Polen, Roemenen en Bulgaren de Nederlandse taal niet. 'Ik maak me grote zorgen dat we weer dezelfde fout maken.'

Voor Oost-Europeanen bestaat momenteel geen inburgeringsplicht. Van Dam wil dat er een wet komt die verplicht stelt dat ze Nederlands leren. De rekening hiervoor gaat naar de uitzendbureaus, zodat het de overheid niets hoeft te kosten.

Tweede Kamer stelt vast wat iedereen al weet: er kwamen meer Oost-Europeanen dan de Nederlanders was voorgehouden. Probleemloos verliep die immigratie ook al niet

Lees het Elsevier-commentaar van Syp Wynia: We zijn misleid over Oost-Europese toestroom

PvdA: Polen moeten verplicht Nederlands leren

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

59 reacties

 • 0 0

  ...De PvdA wil dat uitzendbureaus verplicht een taalcursus moeten aanbieden aan Oost-Europeanen die langer dan drie maanden in Nederland komen werken...

  Dat is de pvda ten voeten uit, de verantwoordelijkheid bij de organisatie leggen en door anderen laten betalen. Dat is een volstrekt verkeerd signaal naar andere binnenkomers. Wij als Nederlandse samenleving zijn niet verantwoordelijk voor mensen die hier willen komen werken of wonen en ook tot niets verplicht.
  Waarom worden Polen en anderen die hier willen werken en wonen niet verplicht om Nederlands of minimaal Engels te beheersen. Ze profiteren van onze samenleving dus is dit zeker niet teveel gevraagd.

 • 0 0

  Misschien is er een licht bij de PvdA die van deze planeet komt en gaat uitleggen aan hun achterban dat wij hier in Nederland een gezegde hebben.

  Het paard achter de wagen spannen.

 • 0 0

  Volgens mij kan dat inderdaad niet verplicht gesteld worden, zover zijn we in deze prachtige EU wel dacht ik

 • 0 0

  Als ik langer of korter dan 3 maanden in wil werken, moet ik alles op mijn eigen kosten doen, ik kan nergens aankloppen, of ik word als ongewenste vreemdeling uit het land gezet.
  Als het aan de pvda ligt is het hier precies anders om.
  Uitkering, zorgverzekering en gratis nederlandse les.
  De partij mag zich met recht allochtonen partij noemen.

 • 0 0

  Zo kennen we de PvdA. Jaaaaren ontkennen en nu ineens draaien.