Politiek

Cohen: CDA heeft gezin als baksteen laten vallen

door Marlou Visser

PvdA-leider Job Cohen heeft VVD-lijsttrekker Loek Hermans en CDA-lijsttrekker Elco Brinkman hard aangevallen op de bezuinigingen van dit kabinet. 'Dit kabinet legt de rekening bij de gewone gezinnen.'

Dat bleek tijdens het debat 'De slag om de Eerste Kamer' onder leiding van Jeroen Pauw en Paul Witteman.

Volgens Cohen gaat een leraar met twee kinderen er straks ruim honderd euro per maand op achteruit, terwijl rijkere Nederlanders worden gespaard.
Brinkman wees erop dat mensen die vanaf 50.000 tot 55.000 euro per jaar verdienen twee derde van alle belastingen ophoesten.

Gezinnen
Het CDA ontkent dat deze regering de rekening bij het gezin legt, terwijl rijke mensen worden ontzien.

VVD'er Hermans voegde daaraan toe dat het kabinet van VVD en CDA dat gedoogd wordt door de PVV de rekening nu betaalt, terwijl Cohen deze wil doorschuiven naar de volgende generatie.

Daarop verweet Cohen VVD en CDA te bezuinigen op speciaal onderwijs. Hermans antwoordde daarop aan dat voormalig PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma ervoor heeft gezorgd dat een op de vijf kinderen een zogenoemd 'rugzakje' heeft, wat overdreven veel is en voor bureaucratische rompslomp zorgt.

Partijleiders
Bij het debat gingen Tweede Kamer-partijvoorzitters Jolande Sap van GroenLinks, Job Cohen van de PvdA, Alexander Pechtold van D66 en Emile Roemer van de SP in debat met Eerste Kamerlijsttrekkers Brinkman en Hermans.

De PVV wilde niet komen, omdat de partij verbolgen is over een cartoon op VARA-website Joop.

In de uitzending van Pauw en Witteman volgt de mening van kijkers over het debat. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft tijdens het debat onderzoek gedaan. In dat onderzoek werd Emile Roemer als sterkste debater gezien, gevolgd door Cohen en Hermans. Jolande Sap was bij de minste kijkers favoriet.

Cohen en Sap hintten er tijdens het debat op dat als de coalitie geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer, er nieuwe verkiezingen moeten komen. VVD-premier Mark Rutte zei tegen Moraalridders wel te verwachten dat er een meerderheid komt. 'Je merkt op straat dat ons beleid mensen aanspreekt.' PVV-leider Geert Wilders zei tegen Uitgesproken WNL dat het geen ramp is als de coalitie geen meerderheid haalt. 'Er zijn nog andere partijen,' zei hij, doelend op de SGP.

Tags

62 reacties

 • 0 0

  De PVDA heeft de hardwerkende Nederlander als een baksteen laten vallen... al vele jaren geleden!

 • 0 0

  Het CDA laat het gezin in de steek omdat ze het land niet failliet willen laten gaan? Wat een onzin, het CDA laat het gezin helemaal niet in de steek. Met het CDA kunnen je kinderen b.v. nog een opleiding geven zonder ze op te zadelen met een studieschuld van tonnen. Dan is er inderdaad geen geld voor linkse hobbies en om het PvdA electoraat aan het subsidie infuus te leggen maar dat is wat anders als het gezin in de steek laten, in tegendeel!

 • 0 0

  Job heeft de Amsterdammer, de joden, homo's, ouderen en kinderen in Amsterdam, jarenlang laten vallen. Wat, hij heeft de Amsterdammers een trap nagegeven, door te stellen dat de inwoners van Amsterdam, deze stad uit rancune verlaten. De PVDA heeft jarenlang heel hardwerkend en belasting betalend Nederland laten vallen als een baksteen! Je moet wel heel veel lef hebben dit een ander te verwijten. Opzouten na 2 maart!

 • 0 0

  Echt ongelofelijk, hoe kan je de PvdA nog serieus nemen?
  Die gasten roepen maar wat.
  Cohen leest een paar oneliners op van zijn lijstje geschreven ergens in de grachtengordel. Daar loopt wat rond.

 • 0 0

  ach, Cohen is gewoon zielig,en een slechte verliezer!