Politiek

Rutte: PvdA pakte uitgestoken hand niet aan

door Marlou Visser

Met de PvdA was tijdens de onderhandelingen over Paars-plus bijna geen zaken te doen, de partij wilde amper concessies doen om tot een coalitie te komen. Toch denkt VVD-premier Mark Rutte in de toekomst wel met de PvdA te kunnen samenwerken. 'Cohen moet ook begrijpen dat het land geregeerd moet worden.'

Dat zegt Rutte in een interview met nu.nl.

Uitgestoken hand
De premier vindt dat hij regeert met een uitgestoken hand naar de oppositie, iets wat de PvdA ontkent.

'Ik kan mijn hand wel uitsteken, maar als die niet wordt aangepakt heeft dat ook geen zin. Ik respecteer dat iedereen zijn eigen afweging maakt, maar een uitgestoken hand betekent niet dat ik het PvdA-verkiezingsprogramma tot het mijne ga maken,' zegt Rutte.

De premier zegt wel te kijken naar goede voorstellen van de oppositie, zoals dat van PvdA'er Hans Spekman die een eind wil maken aan uitbuiting van Oost-Europese werknemers.

Verkiezingsstunt
Dat de oppositie woedend was toen Rutte ondanks een oproep van de hele oppositie weigerde naar de Tweede Kamer te komen om bezuinigingen op passend onderwijs toe te lichten, noemt de premier een 'verkiezingsstunt'. Hij vond dat minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Onderwijs) prima alleen het woord kon voeren.

'André Rouvoet was ook woedend geworden als Jan Peter Balkenende was binnengestapt bij een debat over Jeugdzorg. Zoiets doe je niet,' zegt de premier.

Hoge inkomens
Dat hogere inkomens met het beleid van dit kabinet niet hoeven mee te betalen aan de economische crisis, noemt Rutte 'klassieke PvdA-retoriek'.

'Je moet niet vergeten dat 70 procent van de belastinginkomsten wordt opgebracht door 20 procent van de hoogste inkomens. Daarnaast pakken wij het scheefwonen aan en schrappen we toeslagen voor mensen die meer dan een ton op de bank hebben,' aldus Rutte.

De Partij van de Arbeid bestaat onder het leiderschap van Job Cohen bij de gratie van het tegen het kabinet-Rutte zijn. Zelf heeft Cohen geen alternatief. Wat is de PvdA eigenlijk opgeschoten met de leiderswisseling Bos-Cohen?

Lees ook het Elsevier-commentaar van Syp Wynia: De PvdA van Job Cohen heeft niets te bieden

Tags

28 reacties

 • 0 0

  De overheid geeft 18.100 euro per inwoner uit, waarbij de lastendruk op veelverdieners 56% is en die op weinigverdieners 35%. Nederland is derhalve al eerlijk genoeg.

  http://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/ontwikkeling-en-verdeling-van-de-marginale-druk-2001-2011.pdf

  Neem dan mevrouw Barth, die nu als Wassenaarse burgemeestersvrouw, scheefhuurster en werkgeverslid van de SER angstvallig buiten beeld gehouden wordt. Laat zich via haar consultancy voor 3 uit 5 dagen inhuren door GGZ dat de gezondshuidskosten alleen maar uit de hand laat lopen. Die constructie van Barth kost ons extra geld want er moet BTW worden afgerekend. En hoe zit dat met de fiscus want die vraagt van een zelfstandige dat hij meerdere opdrachtgevers heeft? PvdA-ers geven weer het goede voorbeeld. Net als Pronk, die een huis heeft in fiscaal gunstig en minarettenverbiedend Zwitserland.

 • 0 0

  Gulliver

  De informatie is dat de PVDA huillie doet zonder zelf een poot uit te steken.OTW info aan de PVDA cs.

 • 0 0

  verontschuldigingen, maar een aanvulling op hierboven is nodig:

  Percentages hierboven hebben betrekking op marginale druk. De effectieve druk is vooral voor lagere inkomens beduidend lager, rond de 20%.

 • 0 0

  Beste meneer Rutte. Ik heb niet rechts gestemd om later weer met de PvdA in mijn maag te worden gesplitst.
  Het is beter om op de PVV te stemmen, dan weet je tenminste wat je hebt en wat je krijgt en dat is NOOIT meer PvdA.

 • 0 0

  Cohen, Barth, over gewaardeerde Vara presentatoren(noem geen namen)uitgerangeerde PVDA oudgedienden en plukkende (van de staatskas) met hun veel te hoge salarissen en absurde dure huizen en ONKOSTEN vergoedingen hebben het over EERLIJK VERDELEN. Mis ik wat? Mijn moeder had vroeger een wandbordje. VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF.
  Dat mensen hier nog intrappen. Of moet je al een leven achter de rug hebben om dit te begrijpen?