Politiek

Links en rechts botsen over bijstand in laatste debat

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De linkse oppositie enerzijds en VVD, CDA en de PVV anderzijds vlogen elkaar dinsdag in het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag flink in de haren over plannen om de bijstand aan te passen.

Volgens PvdA-leider Job Cohen wordt de bijstand in de plannen 'aanzienlijk gesnoeid'.

Statusloze voorstellen
Een moeder zou haar volledige uitkering van 1.180 euro kunnen verliezen als haar volwassen en thuiswonende zoon 1.500 euro zou gaan verdienen. 'Onrechtvaardig, oneerlijk en asociaal,' aldus Cohen.

PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf verweet Cohen dat hij oordeelt over 'niet bestaande of statusloze voorstellen'. Het ambtelijke document kan volgens hem nog 'aan alle kanten worden aangepast'.

Volgens De Graaf is het niet eerlijk om vier bijstandsuitkeringen in een huishouden te hebben als bij de buren een vader werkt met drie kinderen en moet sappelen om rond te komen.

Dramatisering
Loek Hermans (VVD) en Elco Brinkman (CDA) sloten zich daar bij aan. Volgens Brinkman wordt het draagvlak voor de bijstand ondergraven met de huidige regels en wordt de situatie door de linkse oppositie gedramatiseerd.

Emile Roemer (SP) schetste een scenario waarin hij bijstand krijgt en zijn dochter een baan heeft en spaart voor samenwonen met haar vriend. 'Dan was haar toekomst naar de knoppen want dan moet ze mij onderhouden. Het enige wat ik dan kan doen is haar het huis uitzetten.'

Cohen verweet de samenwerkingspartijen dat ze de rekening van de financiële crisis neerleggen bij de mensen die het niet kunnen dragen en tegelijk banken en bankiers met rust laten.Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV 37 zetels halen in de Eerste Kamer, wat neerkomt op een nipte minderheid in de Senaat.

Links en rechts botsen over bijstand in laatste debat

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

61 reacties

 • 0 0

  Cohen verweet de samenwerkingspartijen dat ze de rekening van de financiële crisis neerleggen bij de mensen die het niet kunnen dragen.

  Voorlopig vergeet Cohen dat de rekening van de financiële crisis bij degene ligt die overdag met hun broodtrommeltje naar het werk gaan. En niet bij de uitkeringtrekkers, die niet een groot deel van hun uitkering kwijt zijn aan de belasting en andere sociale premies die zij niet hoeven te betalen.

  En dat gezeur over die moeder die haar uitkering kwijtraakt als zij een kind in huis heeft die 1.500 euro per maand verdiend is ook flauwekul. Ik vind het terecht. Een uitkering en een volledig loon in 1 huishouden is helemaal niet terecht tegenover mensen die minder dan 1.500 euro per maand verdienen met werken en een gezin moeten onderhouden Zij zijn al blij dat hun loonstrookje het eind van de maand haalt en niet net een paar dagen te kort komt.

 • 0 0

  Kijk, als je inwonende zoon €320,- meer verdient dan jij krijgt in de bijstand, dan is het niet eerlijk tegenover de belastingbetaler om te verlangen dat jij nog eens €1180 als 'bonus' toegeschoven krijgt.

  De PvdA bedoelt niet "het moet eerlijker", maar 'mensen die er niets voor doen moeten meer'. Uiteraard ten koste van de burger die gewoon werkt voor z'n geld.

 • 0 0

  A-thee-ist: "vier mensen" in de bijstand??! "Op één adres"??!

  Chronisch werkschuw!

 • 0 0

  Het is gewoon weg walgelijk dat links zo ver moet gaan om te discussiëren over een voorstel wat nog in de maak is en waarvan nog niks vaststaat, hoezo:‘‘het moet eerlijk,’’ links lijkt er geen seconde mee te zitten waanbeelden te creëren en te liegen. Daarnaast lijkt het Cohen en co niks te schelen dat hardwerkende Nederlanders opdraaien voor andere hun uitkering (en de crisis) en dat dit geld dus ook nimmer verspild moet worden. Bah!

 • 0 0

  Gelekte plannen blijven niettemin hooguit plannen. De regering is niet met een voorstel gekomen. Of ze komen en hoe ze eruit zullen zien is onbekend.In de Tweede Kamer is er- uiteraard- nog geen woord over gesproken. De heren Cohen, Roemer en Pechtold als "waarzeggers". Het wordt steeds bonter.