Politiek

PVV in opspraak door NSB-vlag in Tweede Kamer

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

Een vlag die door de NSB werd gebruikt en in een van de werkruimtes van de PVV-Tweede Kamer-fractie hangt, heeft voor opschudding gezorgd. De omstreden Prinsenvlag, oranje-wit-blauw, hangt voor de ramen van een kamer van de PVV en is duidelijk zichtbaar vanuit de centrale hal van de Tweede Kamer.

Dat schrijft Spits woensdag.

Bewijs
De krant heeft als bewijs een foto van de vlag, die voor twee ramen hangt van de PVV-afdeling. De partij ontkent woensdag dat de vlag in de fractiekamer van de partij hangt.

PVV-Tweede Kamerlid Karen Gerbrands zei vanochtend tegen Radio 1: 'Die vlag hangt niet in onze
fractiekamer, en ik heb het ook niet elders zien hangen.'

PVV-Kamerlid Hero Brinkman schrijft op twitter dat de vlaggen er wel degelijk hingen maar inmiddels zijn weggehaald. 'Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald,' aldus Brinkman.

Rechts-radicaal
De oranje-wit-blauwe vlag werd in de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB geannexeerd als
nationalistisch symbool. Dit stuitte de toenmalige regering dusdanig
tegen de borst dat premier Colijn en koningin Wilhelmina in 1937
besloten dat de officiële Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw moest
zijn.

De Prinsenvlag wordt sinds die tijd alleen nog gebruikt in rechts-radicale kringen.

De Prinsenvlag is gebaseerd op de livreikleuren van Prins Willem I van Oranje-Nassau, vandaar ook de naam. Dit zijn oranje, wit en blauw, ook wel oranje-blanje-bleu (en soms zelfs: ranje-blanje-bleu) genoemd.

PVV in opspraak door NSB-vlag in Tweede Kamer

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

101 reacties

 • 0 0

  Ik zie helemaal geen vlag. Wat is er trouwens mis om de oorspronkelijke vlag van Nederland te hebben? Omdat een periode de NSB dit symbool misgebruikt heeft, betekent toch niet dat voor de eeuwigheid besmet is. Dan kan je namelijk alles wel afschieten.
  Kortom wederom een gezochte hype.

 • 0 0

  Als (let wel, ik zeg "als") dit bericht klopt, dan moet de verantwoordelijke PVV-er eruit als deze vlag opzettelijk is opgehangen, of hij/zij moet heropgevoed worden als het uit dommigheid is gebeurd.

  Het meest waarschijnlijk acht ik de kans dat het ophangen door een tegenstander van de PVV is gebeurd, die tevens de pers heeft geïnformeerd. Gelukkig maar een vlag, en geen mens opgehangen, zoals wel gebeurt in sommige islamitische landen, waar de PVV fel op tegen is.

 • 0 0

  Het was erg zonnig laatst. de vlag is vast verschoten door de zon .
  Oranje is alleen okay met koninginnedag?

 • 0 0

  Wat word ik moe van die Godwins in Nederland! Hou eens op en ga aan het werk. De PVV is de enige redding in Nederland maar dit wordt nog steeds niet ingezien. Zo jammer is dat. Wat moet er in hemelsnaam nog gebeuren voordat bij het gros de ogen worden geopend? Een aanslag? Nog meer meer vernielingen en mishandelingen van onschuldige (zwakke) burgers, zoals homo's, blinden, ouderen, jonge meisjes...Ik weet het niet meer. Ik ben zo teleurgesteld in dit Nederland, waar is toch die Geuzen-mentaliteit gebleven?

 • 0 0

  Bij het Muiderslot in Muiden wappert ook dezelfde vlag. Hoe kun je deze oude Nederlandse vlag nu verbinden aan de NSB omdat deze club de vlag gebruikte. bovendien zijn de kleuren van mijn roeivereniging 'Cornelis Tromp' ook oranje wit blauw, moet ik nu ineens aannemen dat deze kleuren fout zijn? Mensen die zich hier druk over maken hebben geen enkel historisch besef. Het geeft wel aan dat alles wordt gebruikt om de PVV in een kwaad daglicht te stellen, zelfs een ontkenning van het gebruik van deze vlag door bijv. de marine lang voor er sprake was van een NSB... Is de kleur rood fout omdat hij gebruikt werd door meedogenloze communisten en niet te vergeten zwart, de favoriete uniformkleur voor fascisten...