Politiek

Lokale partij maakt bezwaar tegen partijnaam Brinkman

shari door Shari Deira

Fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort dient een klacht in bij de Kiesraad over de naam van de partij van Hero Brinkman. Volgens Van Wegen lijkt de naam Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) te veel op de naam van de partij in Amersfoort.

'Wij stappen binnenkort naar de Kiesraad om een bezwaar in te dienen,' zegt Van Wegen tegen persbureau Novum.

Belastingen
Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman maakte dinsdag bekend dat hij meedoet aan de verkiezingen met een eigen lijst. Hij noemt zijn partij de OBP en maakt zich hard voor lage belastingen en een kleine overheid.

Van Wegen zegt dat Brinkman zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. 'Hij had eerst moeten checken of deze naam al gebruikt wordt voordat hij hem in Pauw & Witteman bekendmaakt. Wij bestaan al sinds 1998. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.'

Kiezen
De lokale partij is ervan overtuigd dat de Kiesraad de naam van Brinkmans partij zal afwijzen. Overigens denkt Van Wegen niet dat Brinkman het zover niet laat komen. 'Zodra hij van ons bestaan hoort, zal hij denk ik een andere naam kiezen.'

Volgens de Kiesraad is er geen probleem met de naam OBP bij de komende landelijke verkiezingen. 'Mocht de naam van de partij van Brinkman te veel lijken op die van een lokale partij dan bekijken we die kwestie pas bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen,' zegt de Kiesraad tegen de NOS.

'De PVV is geen echte partij. Het is een vereniging met één lid. En we weten waarom. Zie de affaire-Brinkman. De vorming van een nieuwe partij is niet gemakkelijk. De helft van de leden wil een baantje en de andere helft wil de leider zijn.'

Weblog van Afshin Ellian: Brinkman moet het nu hebben van linkse media

Lokale partij maakt bezwaar tegen partijnaam Brinkman

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

19 reacties

 • 0 0

  Guttegut, wat een gezever zeg. Alsof een lokaal partijtje en Brinkman elkaar in de weg zouden zitten.

  Ik heb hier ook niets over gehoord toen een jaar of tien terug alles ineens "Leefbaar" heette.

  Als Brinkman wil pleiten voor een kleine overheid en lage belastingen kan hij zich ook gewoon bij de VVD vervoegen, maar ik gok dat ze 'm daar liever niet hebben...

 • 0 0

  Brinkman, zonde van je geld. Geen OB Partij. Dat wordt bloeden voor je.

 • 0 0

  Volgens mij kan Brinkman's partij die naam houden. Er wordt een zelfde woord gerbuikt dat een regulier Nederlands woord is, niet exotisch en al helemaal niet zelf verzonnen of verkregen door inventief plakwerk. Daarnaast zet Brinkman het woord als 2e woord in zijn naam i.t.t. die Amersfoortse club. Die Amersfoortse club zou misschien een punt hebben wanneer Brinkman op de proppen was gekomen met Burgerpartij Nederland.

 • 0 0

  Het gebruik van het woord 'burger' in een partijnaam lijkt mij net zo algemeen als het gebruik van het woord 'partij'.

 • 0 0

  Brinkman moet Marktplaats maar eens goed in de gaten houden. Misschien staat Trots Op Nederland (TON) binnenkort wel te koop voor een habbekrats.....