Politiek

Tweede Kamer stemt vlot in met bezuinigingsakkoord

shari door Shari Deira

De Tweede Kamer heeft sneller dan verwacht het debat afgerond over het bezuinigingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Een meerderheid steunt de gemaakte plannen waarover de partijen intensief hebben onderhandeld met minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën).

Het debat is nog voor middernacht afgerond, bericht de NOS. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat de partijen de afgelopen dagen een 'unieke prestatie' hebben geleverd.

Controversieel
Rutte zei aan het eind van het debat dat het kabinet wil proberen de omstreden nieuwe bijstandswet toch in aangepaste vorm door de Kamer te loodsen. Het gaat om de Wet werken naar vermogen, die de bijstand samenvoegt met regelingen voor sociale werkplaatsen en de Wajong.

Met de wet wil staatssecretaris Paul de Krom (VVD, Sociale Zaken) op termijn 1,8 miljard euro besparen. Vorige week heeft de Kamer 30 uur over het voorstel gedebatteerd, maar na de kabinetscrisis wilde de oppositie de wet controversieel verklaren.

VVD, CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Hero Brinkman schaarden zich donderdag achter een motie van D66 en PvdA over de dierenpolitie. De Kamer wil dat agenten van de dierenpolitie gewoon politiewerk gaan verrichten. Bescherming van dieren moet zij als aandachtsgebied krijgen.

Houdbaarheid
De Kamer heeft ook besloten het statiegeld op grote, plastic flessen niet zomaar af te schaffen. Eerst moet zeker zijn dat de verpakkingsindustrie voldoende kunststof kan inzamelen en recyclen.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd vooral GroenLinks-leider Jolande Sap aangevallen vanwege haar steun aan het akkoord. PvdA en SP zeggen dat het akkoord een 'beperkte houdbaarheid' heeft.

Sap wuift de kritiek weg en zegt blij te zijn dat enkele belangrijke maatregelen van het kabinet-Rutte zijn teruggedraaid. Ze beet PvdA'er Diederik Samsom toe dat zijn partij 'schone, maar wel lege handen' heeft.

De felicitaties gelden CDA-minister De Jager, die weer met opgeheven hoofd naar Brussel kan. En Pechtold van D66, die in één dag zijn hele verkiezingsprogramma binnenhaalde. Samsom van de PvdA overspeelde zijn hand en staat aan de kant

Commentaar van Syp Wynia: De zegetocht van Diederik Samsom is nu al voorbij

Tweede Kamer stemt vlot in met bezuinigingsakkoord

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

70 reacties

 • 0 0

  Nogal logisch. Het Nationaal Volkscongres stemde ook vlot in met het Diktat van Lissabon. En met het EMS, waarmee nog een deel van onze soevereiniteit werd weggeven.

  Zolang het niet over Mauro, Mariko of het humaan vangen van muizen in de zaal van de Tweede Kamer door de interne dienst gaat, vinden er geen fundamentele discussies plaats.

  Maar ja, wat wil je ook in een land, waar het grootste deel van de kiezers Kees Jan een goede en betrouwbare Minister van Financiën vinden? En in september gedwee weer stemmen om Kabinet Balkende6 is het zadel te helpen?

 • 0 0

  Bezuinigingsakkoord!?? (groen licht voor het opnieuw bestelen)
  De burger die moet nu echt gaan bezuinigen, en dat is goed voor de economie!
  Toch!!?

 • 0 0

  Dag streng immigratie beleid.
  Dag vuist tegen Europa
  Dag Wilders

 • 0 0

  Wat een hopeloze poppenkast is onze politiek, 11 partijen met 11 meningen en het overheidskasteel groeit en groeit zonder echte maatregelen te durven nemen!
  Terug naar 3 a 4 partijen.
  Een taakstellende begroting van maximaal 40% van het BNP.
  Het geld wat de burger dan extra overhoud kan dan worden besteed aan dingen die voor het individu belangrijk zijn.
  Ons socialisme is verworden tot een verstikkende alles overheersende wollen deken van gezapige ambtenaren die allemaal aan cliëntelisme doen.
  Jij een beetje van ,ik een beetje van dat, ik een windmolentje, jij een 130KM traject, ik een Maurootje, jij een JSF je.

  Wat een poppenkast,
  Saluut!

 • 0 0

  Ik zou sommige reactanten willen vragen: als u er zo van overtuigd bent dat Nederland beslissingen moet nemen zonder zich ook maar iets aan te trekken van EU en overig buitenland, bent u dan zelf ook zo'n persoon die geheel op eigen benen staat en 'de staat' niet/nauwelijks nodig heeft?