Politiek

Asscher boos over Turkse bemoeienis pleegkind Yunus

Servaas door Servaas van der Laan

Turkije moet zich niet bemoeien met het ondergedoken pleegkind Yunus. Het is niet aan een buitenlandse mogendheid om te reageren op een interne Nederlandse kwestie.

Dat heeft vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Een Turkse reactie noemt Asscher 'volstrekt ongepast'.

Ophef

In Turkije is ophef ontstaan over islamitische kinderen die worden ondergebracht bij homoseksuele of christelijke ouders. Vanwege mogelijke dreiging zijn de 9-jarige Yunus en zijn lesbische pleegouders ondergedoken. De biologische moeder van Yunus voert in Turkije een strijd om haar kind bij het stel weg te halen.

De Turkse premier Tayyip Erdogan komt volgende week naar Nederland en zou de zaak willen aanstippen bij zijn Nederlandse collega.

Volgens Elsevier

Als er al geen goede redenen waren om Turkije niet toe te laten tot de Europese Unie, dan worden die redenen wel aangereikt door incidenten in Arnhem en Den Haag. Turkije koestert eigen nationalistische en religieuze waarden en zet die af tegen "Europese".' Lees het commentaar De zaak Yunus laat zien: Turkije hoort niet in EU van Syp Wynia

Aanmatigend

Maar daar kan volgens vice-premier Asscher geen sprake van zijn. Hij noemde het 'aanmatigend' als een ander land zich met het Nederlandse pleegkinderplaatsingsbeleid bemoeit.

Volgens Asscher gebeurt het zoeken van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig, maar wordt er niet gekeken naar ras of religie van de pleegouders. De waarnemend premier zei het 'bijzonder triest' te vinden dat een pleeggezin moet onderduiken. 'Zij verdienen juist onze bewondering,' zei Asscher.

Marokkaans dreigement

Asscher kreeg het deze week naast de Turken ook al aan de stok met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. De

Marokkaanse organisaties dreigden de minister om hun steun aan de PvdA op te zeggen als hij doorgaat met het plan om uitkeringen naar Marokko stop te zetten.

Asscher schrok van de belederende toon van de clubs. Volgens de minister kunnen de Marokkanen in Nederland prima zelf bepalen op wie ze stemmen en hebben ze daar niet de hulp van de organisaties bij nodig.

Lees ook..

Stel dat mijn kind uit huis werd geplaatst en het kwam in een moslimgezin... Lees de weblog van Liesbeth Wytzes

Asscher boos over Turkse bemoeienis pleegkind Yunus

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

23 reacties

 • 0 0

  Turkije mag zich met niets bemoeien over wat in ons
  land gaande is.
  Als hoe het gaat hen niet bevalt,,moet hij per direct alle
  Turken oproepen naar Turkije terug te keren.
  Dat is het enige waar hij zich wel voor mag inzetten.
  Maar dat zal hij nooit doen,want dan krijgt hij heeeeel veel
  ellende op zijn dak en dat weet jij dus hij kijkt wel uit.
  Maar laat hij ons land dan uit beschaving en respect
  ook met rust laten,,,uiteindelijk zitten wij met de problemen die hij niet wil hebben ,,wel opgscheept.

 • 0 0

  En nu gelijk de ambassadeur van Turkije op het matje roepen , zodat hij alvast Erdogan duidelijk kan (moet) maken dat wij!!! , de Nederlanders niet gediend zijn van inmenging binnen onze samenleving van islamietische (extreem islamietische islam) geloven.

  Zo Erdogan toch de plannen heeft , om zijn voormalige landgenoten toe spreken als hij in Duitsland gedaan heeft , hij beter thuis kan blijven .

  En alvast tickets besteld voor de overtocht van zijn voormalige onderdanen , en ach ja Asscher stop gelijk de uitkeringen naar mensen die in hun eerste paspoortland verblijven , zal hen leren dat er niet te spotten valt met onze (verdoemde) westerse samenleving .

 • 0 0

  Al die bemoeienissen heeft Nederland zelf in de hand gewerkt door het iedereen en alles maar naar de zin te willen maken.
  Zodra Erdogan begint over dat kind gelijk afkappen en opstappen.

 • 0 0

  Als Erdogan erover begint het gesprek afkappen, zou ik zeggen.

 • 0 0

  wat een gelogen berichten allemaal; er is meer ophef over hoe kinderen behandeld worden en niet worden teruggegeven. Dat hier geen standaard bestaat voor afgenomen kinderen en geen rekening wordt gehouden met hun normen en waarden zeg ik niets.
  Dit is een internationaal kwestie welke nu bij TR op schoot wordt geworpen. NL heeft een slechte jeugdzorg wat internationaal erg bekend staat. Daar gaat het om.

  en voor diegenen die zeggen dat hij zijn voormalig???? landgenoten niet mag aanspreken, dat zijn nog steeds Turken met Turkse nationaliteit die hem hebben gekozen dus HIJ MOET voor deze mensen opkomen.