Stijl

Máxima verrassend in oude postzak

John door John de Greef

In een jasje dat de Nederlandse Jan Taminiau maakte van een oude PTT-postzak opende Máxima origineel gekleed de Arnhem Mode Biënnale.

Mocht u eerdaags een hakkelende modejournalist in het programma Vrouwen van Oranje zien stumperen om eigenlijk niets te vinden over het uiterlijk van koninginnen en prinsessen dan ziet u mij. Ik had de redactie gewaarschuwd voor platitudes. Ik haat het simpelweg bekritiseren van Koninklijke hoogheden en becommentariëren van hun kledingkeuzes. Stom (ongetwijfeld ijdelheid) dat ik er intrapte. 

In hoofd én kast
De presentatrice vermoedde halsstarrig dat ik zowel in het hoofd als in de garderobekast van Máxima kon kijken. Wat zou de prinses straks dragen bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale? En waarom was het toch nooit Nederlandse couture? En schoonzusje Laurentien dan, waarom droeg zij…? En nog veel meer “waarom”, waarvoor ze ter beantwoording toch echt bij het hof zelf moet zijn.

Prinses in postzak
En toen was het tijd voor de opening van de Arnhem Mode Biënnale (AMB) Prinses Máxima verbaasde vooral de nationale modepers door een jasje van Jam Taminiau te dragen. Uit zijn sterkste collectie waarvoor hij oude PTT-postzakken (in rood, jute-beige en blauw) bijzonder fraai recyclede. Nou nationaler kan het niet! Met een extra krul in het haar, een slanke gouden broek en hoge hakken was de prinses in de postzak een pracht plaatje. Nou mag niemand meer zeuren als ze gewoon weer Prada aantrekt.

Aantrekkelijk niveau
De AMB gaat  tot 6 juli over de actuele stand van zaken in de internationale mode met een sterk accent op vorm. Vandaar de titel SHAPE . Helaas werd de prinses getrakteerd op een show van een Japans duo dat op een dramatische wijze papier en verpakkingsrommel tot vormeloze, ondraagbare troep verwerkte. Een akelige start. Maar wel sterk als kontrast met de verder vlekkeloze expositie (voor een deel in 5 meter hoge huisjes) van het allerhoogste en aantrekkelijkste mode-niveau. Iedereen met een beetje liefde voor mode en uiterlijk moet onverwijld naar Arnhem!

Levensechte figuren
Mode, hoe mooi en interessant ook, maakt op poppen meestal een dodelijk saaie indruk. Het is creatief directeur Piet Paris gelukt om met onder meer levensechte figuren (bedrieglijk realistische siliconen afgietsels van een modelmeisje en -jongen), zeer aantrekkelijke opstellingen en subliem werk van een flink aantal s’werelds beste en interessantste ontwerpers de tentoonstelling bijzonder levendig en speels te houden. Máxima was er zeer door geboeid. Overigens waren de rondleiders weer onder de indruk van haar kennis van de mode.

Máxima verrassend in oude postzak

John de Greef

John de Greef (1954) volgt alle belangrijke Nederlandse en internationale modetendensen en -presentaties.

Volg John de Greef

Tags

7 reacties

 • 0 0

  Onzin, want wat zou je zeggen van bijvoorbeeld Onze Geliefde Leider President Balkenende, in hobbezak? En graaien maar.
  Nee hoor, Leve de koningin!

 • 0 0

  Maxima tegen willem; zal ik maar een postzak aantrekken, dan lijkt het net of wij ook last hebben van de crisis !!!!

 • 0 0

  Jammer dat zij zich in een "postzak" van Jan Taminiau heeft gehesen.

  Nederland heeft talentvollere couteriers. Maar ja die hebben niet in Arnhem gestudeerd.

 • 0 0

  Een verfrissend ensamble, de ontwerper heeft z'n werk goed gedaan. Het maakt helemaal niet uit aan welke academie de ontwerper is afgestudeerd. Maar dat het een goede ontwerper is dat is wel duidelijk; Maxima ziet er top uit! Veel beter dan in de gebruikelijke traditionele en voor de hand liggende'koninklijke' kledij waarin we haar meestal zien.

 • 0 0

  Raar, voor iemand die vindt dat de Nederlandse cultuur niet bestaat. Om je dan zo weer af te zetten en een Nederlands symbool te gaan dragen.
  Of is ze een beetje in de war? Och, nog 10 jaar en dan weet ze precies wie prins Clause was.