Stijl

Duizelig? De oorzaak is meestal onschuldig

door Rachel van de Pol

Een aanval van duizeligheid kan beangstigend zijn, maar gelukkig is er zelden iets ernstigs aan de hand. De oorzaak van duizeligheid kan variëren van stress tot een aandoening aan het binnenoor.

Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid. Vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt duizeligheid vaker voor. Bij 1 op de 3 patiënten blijft een bevredigende diagnose trouwens uit: er wordt nooit een duidelijke oorzaak gevonden.

2 soorten duizeligheid
Duizeligheid is moeilijk te benoemen, iedereen ervaart weer andere klachten. Grofweg zijn er 2 categoriën te benoemen. Bij draaiduizeligheid lijkt het alsof alle objecten om u heen bewegen, of u heeft het gevoel dat u zelf beweegt. Daarbij kunt u last hebben van misselijkheid, braken, bleekheid en angst. Soms bewegen uw oogballen heen en weer (nystagmus). Bij een tweede categorie klachten ervaart u een licht gevoel in uw hoofd, alsof u bijna flauwvalt.

Draaiduizeligheid
Bij draaiduizeligheid is de boosdoener vaak een stoornis in het evenwichtsorgaan. Dit is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Een gangbaar ziektebeeld die hierbij hoort is benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Bij BPPD is duizeligheid een gevolg van een beweging van het hoofd. Denk aan draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken. De duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten. De klachten gaan bij de meeste mensen vanzelf over. Bij neuritis vestibularis duurt een aanval van duizeligheid veel langer, soms een paar dagen. Mensen die hier last van hebben, kunnen soms niets anders doen dan met dichte ogen op hun bed blijven liggen. Langzaam maar zeker verminderen de klachten, dat kan soms wel een paar weken duren. De oorzaak is niet bekend.

De ziekte van Menière
Ook kan draaiduizeligheid duiden op de ziekte van Ménière. Een aanval gaat vaak gepaard met slecht horen en oorsuizen (tinnitus), vaak begint het aan 1 oor. Een aanval duurt 20 minuten tot enkele uren. Maar de klachten kunnen nog een paar dagen blijven. Over de oorzaak van deze ziekte is nog weinig bekend, waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol.

Licht in het hoofd
Heeft u een licht gevoel in uw hoofd, alsof u flauwvalt, dan kan een angststoornis in het spel zijn. Hyperventilatie - bijvoorbeeld als gevolg van een paniekaanval - kan duizeligheid in de hand werken. Angst kan duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat u duizelig bent, kunt u bang worden of in paniek raken. Ook een depressie kan gepaard gaan met duizeligheid. Ouderen kunnen last hebben van een verlaagde bloeddruk: te herkennen aan een licht gevoel in het hoofd na het opstaan uit een zittende of liggende houding.

Lastige diagnose
Het is voor een huisarts vaak lastig om snel een goede diagnose te stellen. De oorzaken zijn namelijk legio en lopen erg ver uiteen. Behalve de bovenstaande oorzaken kan duizeligheid onder meer ook te maken hebben met medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers, slaappillen en plaspillen bijvoorbeeld), hoge koorts, migraine, een hartstoornis, dementie, slecht zien, diabetes of alcohol- en drugsgebruik.

Naar de huisarts
Als u met duizeligheidsklachten naar de dokter gaat, bereid het bezoek dan goed voor en probeer voor uzelf de volgende vragen alvast te beantwoorden. Dat maakt het vinden van een oorzaak wellicht iets eenvoudiger:

  • Hoe zou u de duizeligheid omschrijven?
  • In welke situaties heeft u er last van?
  • Hoe lang heeft u er al last van?
  • Moet u op bed blijven liggen of kunt u gewoon functioneren?
  • Heeft u ook andere klachten tijdens een aanval van duizeligheid?
  • Gebruikt u medicijnen en zo ja, welke?


Door: Ton Bakker - dokterdokter.nl
Bronnen: NHG, Apeldoorns duizeligheidscentrum, Janssen-Cilag


Tags

0 reacties