Stijl

Oud-VVD-fractievoorzitter Joris Voorhoeve lid van D66

door Marlou Visser

De voormalige VVD-leider Joris Voorhoeve is in juni 2009 lid geworden van D66. Voorhoeve zegt zich niet te kunnen vinden in het VVD-standpunt dat ontwikkelingshulp gehalveerd moet worden. Hij blijft nog wel lid van de VVD en wil in beide partijen actief deelnemen aan discussies.

Dat meldt de NOS.

Voorhoeve onthulde zijn D66-lidmaatschap afgelopen zaterdag op een bijeenkomst van die partij. Voorhoeve was al eerder lid van D66, van 1969 tot 1971. In 1975 werd hij lid van de VVD, waarvoor hij in 1982 Kamerlid werd. Tussen 1986 en 1990 was Voorhoeve fractieleider van de partij. Van 1994 tot 1998 was Voorhoeve minister van Defensie in het eerste paarse kabinet.

Voorhoeve is momenteel lid van de Raad van State.

Dubbellidmaatschap
Volgens Boudewijn Revis, hoofd communicatie van de VVD, is het binnen de partij niet verboden om van twee politieke partijen tegelijk lid te zijn. 'Voorhoeve is het duidelijk niet met ons eens wat ontwikkelingssamenwerking betreft, D66 is links, wij zijn op dit punt niet zo links'. Voorhoeve wordt als partijcoryfee niet geroyeerd. 'Dit is zijn persoonlijke afweging, die mag hij maken.'

D66-leider Alexander Pechtold zei dat ieder lid welkom is. Maar met een gerespecteerd politicus als Voorhoeve is de partijleider wel blij, vooral wegens zijn internationale kennis. Volgens Pechtold past Voorhoeve wat betreft ontwikkelingssamenwerking beter bij D66. Dankzij het duidelijke pro-Europese standpunt worden de laatste tijd meer VVD'ers lid van D66, stelt de D66-fractievoorzitter.

Tags

39 reacties

 • 0 0

  Het past helemaal bij Joris Voorhoeve: toch meer een intellectueel dan een politicus. ,,Moet kunnen'', zeg je in zo'n geval toch?

 • 0 0

  Mooi, de VVD is schoon schip aan het maken en zullen weer duidelijk zijn.

 • 0 0

  Onvoorstelbaar.


  En dan nog lid zijn van beide partijen. Voorhoeve wat bent u nu eigenlijk VVD of D66?
  Het komt mij nogal slap over.

 • 0 0

  Ach ja bij de 1 geen kans meer en bij de ander kan hij geen kwaad meer doen.Exit Joris.En bedankt voor alles waar je je voor ingezet hebt.

 • 0 0


  joris voorhoeve??? leeft die nog dan?
  dat ze bij D66 maar gelukkig zijn met die minkukel