Stijl

Voorkom vrij spel voor bacteriën in de ijskast

door Jessica Numann

De ijskast lijkt een veilige plek voor bederfelijke etenswaren, maar pas op: ziekmakende bacteriën vieren hoogtij in uw ijskast. Om voedselvergiftiging te voorkomen, geeft Elsevier STIJL tips over de juiste indeling van uw ijskast.

Onlangs werd opnieuw bevestigd dat veel bacteriën ongemerkt feestvieren in uw groentela. Uit Brits onderzoek bleek dat hier soms tot 750 keer meer bacteriën zitten dan geoorloofd in een ijskast. Reden genoeg om de rest van de ijskast ook eens nader te bekijken. Professor Tom Humphrey van de Universiteit van Liverpool vertelt in de Britse krant Daily Mail over de gevaren van een slecht ingedeelde ijskast.

1. Kou doodt niet

Doorgaans wordt gedacht dat alle bacteriën in de ijskast worden gedood. Maar door koeling wordt slechts voorkomen dat bacteriën zich vermenigvuldigen, dood gaan ze niet.

De listeria-bacterie nestelt zich vaak in zachte kaas, koud vlees of gerookte vis, en kan overleven bij lage temperaturen. Zorg dat de thermostaat van uw ijskast maximaal op vijf graden staat en niet op zes, zoals vaak het geval is.

2. Vlees onderin

Een van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging is kruisbesmetting. Dit gebeurt wanneer u bijvoorbeeld rauwe kip met bacteriën boven een krop sla bewaart.

Het vleessap druipt de sla in en de bacterie wordt rauw gegeten. Dit kan ook gebeuren als de groente drie planken lager wordt geplaatst. De kip verpakken houdt het druipen van het vleessap niet altijd tegen, bewaar rauw vlees daarom altijd onderin de ijskast.

3. Kaas apart

Sommige kaassoorten moeten apart van vis en vlees worden bewaard. Wanneer kaas bijvoorbeeld de bacterie listeria bevat en de gerookte makreel in dezelfde la aanraakt, kan deze overspringen en belandt u op de wc.

4. Rauwe groenten

Groenten worden vaak onderschat als het gaat om de verspreiding van bacteriële infecties. Maar de E. coli-bacterie bijvoorbeeld zit onder meer vaak in de grond waar groenten groeien. Was groenten in een kom water, niet onder de kraan. Stromend water kan bacteriën door de wasbak verspreiden.

5. Bedrieglijke neus

De aanblik van schimmel en slijm of een vieze geur is genoeg reden om een product weg te gooien. Maar niet alle bacteriën zorgen voor deze aanwijzingen. Houd daarom een houdbaarheid van drie dagen aan bij gekookte of gebakken etenswaren. Zodra de zegel op de verpakking is verbroken, geldt de aangegeven houdbaarheidsdatum niet meer.

Tags

3 reacties

 • 0 0

  Mevrouw de journalist, zo'n apparaat heet KOELKAST en de naam ijskast is volkomen foutief. Want de temperaturen komen, met een correct ingestelde thermostaat niet onder nul.

 • 0 0

  Koelkast inderdaad! En niet helemaal vol stouwen, maar net genoeg in huis halen om in een paar dagen op te eten! Albert Heijn doet de bewaarklus wel:)

 • 0 0

  IJskast wordt gebezigd in hogere kringen.
  Net zoals wc ten opzichte van toilet.
  Mensen die "koelkast" zeggen worden meteen geplaatst, om het zo maar eens uit te drukken.

  Lees dit artikel er maar op na:

  http://www.beatrijs.com/ijskast-of-koelkast/